С лист и писалка помним по-добре, отколкото с таблет

Мозъчната активност на човека е по-голяма при ръчно писане на хартия
(снимка: CC0 Public Domain)

Интригуващо ново проучване от японски изследователи сочи, че писането на хартия с писалка води до по-голяма мозъчна активност и задържане на паметта в сравнение с писането на ръка чрез стилус върху таблет.

Изследователите предполагат, че по-богатите пространствени детайли при писането върху хартия могат да обяснят защо ръчното писане на лист подобрява „кодирането” на информация в мозъка, става ясно от изследването на Токийския университет.

От години изследователите проучват разликите в мозъчната активност между писането на ръка и боравенето с печатен текст. Мнозина учени предполагат, че нервните процеси, участващи в създаването на ръкописния текст, включват по-голяма мозъчна активност в региони от мозъка, свързани с кодирането на нова информация. Това е нещо, което мнозина учители отдавна са установили практически.

Но дали всички предимства на ръчното писане се дължат на физическия процес на държане на писалката и писането? Ако е така, не трябва ли използването на писалка върху електронен таблет да доведе до подобни резултати? Оказва се, че не е така.

Новото изследване си е поставило за цел да открие всякакви очевидни разлики в мозъчната активност или съхраняването на информация в паметта при писане на ръка на хартиен тефтер, в сравнение с писането със стилус върху електронен таблет.

Всеки от участниците в проучването трябвало да прочете измислен разговор между няколко студенти, обсъждащи бъдещи академични въпроси, и след това да състави график за образователната работа през следващите два месеца. Едната група записвали графиците на хартиени бележници, другата група използвала таблет със стилус, а третата – смартфон с тъчскрийн клавиатура.

Час след първоначалната задача всеки участник отговорил на поредица от въпроси, тестващи паметта относно графика. През това време всеки бил сканиран с fMRI машина. Това позволило на изследователите да измерват мозъчната активност в областите на паметта, свързани с езика и визуализацията.

Групата пишещи на хартиени тетрадки постигнала малко по-добри резултати при теста на паметта в сравнение с групите, боравили с таблети и смартфони. Активациите в определени мозъчни области обаче са значително по-високи в „хартиената” група.

Активността в хипокампуса, прекунеуса и редица други, свързани с езика фронтални области на мозъка предполага, че механизмите за извличане на данни на паметта са по-силно развити у „хартиената” група.

Изследователите предполагат за редица причини, поради които писането на хартия може да е по-ефективно за подпомагане на мозъка да съхранява и впоследствие да извлича нова информация. Изглежда, че ключовият фактор се дължи на тактилните и пространствените свойства при писането на хартия.

Хипотезата на учените е, че хипокампусът най-добре интегрира какво, къде и кога, когато става дума за постъпване на нова информация в съзнанието. Затова материалните свойства на хартията осигуряват повече „фиксирани сигнали” за кодиране в паметта в сравнение с електронните устройства.

Коментари по темата: „С лист и писалка помним по-добре, отколкото с таблет”

добавете коментар...

  1. Симо

    С перомолив е най добре, лесно се трие…

Коментар