Intel иска да направи САЩ по-конкурентни

„Ангажирани сме с усилването на конкурентоспособността на САЩ”, заяви Пат Гелсингер
(снимка: Intel)

„Не е приятно, че твърде много компютърни чипове се произвеждат в Азия”, заяви новият главен изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер на онлайн събитие на компанията тази седмица. Чипмейкърът планира мащабни инвестиции в нови заводи на територията на САЩ и Европа.

Понастоящем по-голямата част от процесорите за дигиталните устройства по света се произвеждат в Азия, като доминиращите играчи са тайванската компания TSMC и южнокорейската Samsung. Затова Intel планира да инвестира около 20 милиарда щатски долара за изграждане на две нови фабрики на родна земя – в щата Аризона, укрепвайки местните доставчици на полупроводници.

Четири фактора – облакът, свързаността, изкуственият интелект и „интелигентната периферия” – движат търсенето на чипове, обясни Гелсингер, цитиран от RCR Wireless News. Според него, задълбочеността и широкообхватността на работата на Intel в сферите на софтуера, силициевите продукти, цялостните платформи, пакетите и процесите, както и производствените възможности, отличават компанията в настоящия „преходен период” от гледна точка на технологиите.

„Светът ще премине от „система-върху-чип” към „система-върху-пакет”, а безспорното лидерство на Intel в технологиите за пакетите става безценно”, каза Гелсингер. „Възможността да конструираме експертно най-добрите продукти, използвайки най-добрите технологии, е критична отличителна черта за нас и е нещо, което предоставя огромна стойност за нашите клиенти”, допълни той.

На фона на стремежа си да изглади „географски по-балансиран производствен капацитет”, Intel ще започне първата си мащабна производствена дейност в Аризона, в нейния кампус „Окотило” в Чандлър. Планирането и строителството ще започнат незабавно. Инвестицията ще отвори 3000 нови работни места – „високотехнологични, с високи заплати”, още над 3000 работни места в строителството и около 15 000 дългосрочни работни места в щата.

Фирмата е работила с щатската управа и с администрацията на Байдън за получаване на „стимули” за инвестициите си. „Ангажирани сме с усилването на конкурентоспособността на САЩ в полза на бъдещето на страната”, подчерта Гелсингер.

Коментари по темата: „Intel иска да направи САЩ по-конкурентни”

добавете коментар...

  1. Това

    беше ясно

Коментар