Facebook ще позволи работа от вкъщи и след Covid

Някои работници „наистина процъфтяват” у дома, казват от ръководството на Facebook
(снимка: CC0 Public Domain)

Facebook обяви, че служителите на компанията могат да продължат да работят от домовете си и след очаквания край на пандемията. Решението идва в момент, когато изглежда, че други технологични гиганти се отказват от идеята.

Компанията-собственик на най-влиятелната социална медия заяви пред BBC, че отдалечената работа е „бъдещето”. Хората Facebook, за които е допустимо да работят дистанционно, могат да кандидатстват за постоянна работа от разстояние. След одобрение от мениджърите те ще могат да продължат да работят от домовете си.

Брин Харингтън, вицепрезидент на Facebook по управлението на хората, казва, че някои работници „наистина процъфтяват” у дома. Те искат да работят от къщи и ще продължат да се представят чудесно. „Например родителите, които са по-близо до децата си и с удоволствие намаляват времето за пътуване от и до работа и оптимизират работния си ден, са развълнувани да работят от вкъщи”, каза тя.

Миналата година много от ръководителите на фирми от Силициевата долина бързо одобриха преминаването към дистанционна работа, като някои посочиха, че тя може да продължи дори след пандемията.

Но с отминаването на месеците започнаха да се забелязват недостатъците на повсеместната практика на домашен офис. На конференция през октомври, например, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че липсата на ясно разграничение между личния и професионалния живот означава, че „понякога човек се чувства, сякаш живее на работа”, а понякога изглежда, че някои колеги спят на работното място. Миналия месец и Google обяви, че работи по график за „преместване на хората обратно в офиса”.

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг обаче остава категорично на позицията си, споделена още през май миналата година, че 50% от служителите на компанията могат да продължат да работят отдалечено през следващите пет до десет години. Джак Дорси от Twitter заяви същото, като обяви, че служителите му „вече могат да работят от вкъщи завинаги”.

Коментар