Какво да правим, ако намокрим електрониката си

Никой не е застрахован от намокряне на любимото си електронно устройство
(снимка: CC0 Public Domain)

Човек и да внимава, всичко може да му се случи – никой не е застрахован срещу „удавянето” на електрониката си. Макар че неведнъж на много места е коментирано какво се прави в такива случаи, тук ще се опитаме да обясним кое има смисъл и кое не.

Разбира се, има устройства с фабрично гарантирана водоустойчивост. Ако видите IP68 – степента на защита срещу влага, това означава, че уредът е доста добре защитен. Но може да няма защита. Какво да правим тогава?

Защо водата е враг на електрониката?

Когато вода или друга течност попадне във вътрешността на електронните устройства, тя може да предизвика късо съединение и веднага да дефектира устройството. Но последствията от намокрянето могат да се проявят по-късно.

Водата влиза в контакт с металните компоненти на устройствата, а взаимодействието на металите с кислорода от водата води до окисление. Това е химическа промяна, при която металът се превръща в друго вещество – метален оксид – и променя свойствата си. На практика тази промяна се изразява в това, че проводящите жички намаляват проводимостта си, а контактните повърхности спират да правят добър контакт.

Нещо, което често остава неразбрано, е че окислението не се случва мигновено. Тази химическа реакция може да протича в продължение на часове и дни. Затова телефон, намокрен днес, може да започне да създава проблеми след седмица или дори две.

Най-важното е, че при контакта на метал с вода наличието на електричество драстично ускорява процеса на окисляване. Затова най-важната задача за спасяването на електрониката е първо „да ѝ спре токът”.

Първи стъпки

Извадете устройството от водата – колкото по-дълго устройството е в течността, толкова по-вероятно е да бъде повредено. Бързо свалете капака и премахнете батерията. Ако батерията е вградена и не е сменяема, то най-доброто, което можете да сторите, е да изключите устройството.

Избършете с чиста кърпа, за да предотвратите навлизането на вода в портовете за зареждане и интерфейсите. Ако в пукнатините или вдлъбнатините на кутията има вода, опитайте се леко да я издухате от кутията със сгъстен въздух (но не горещ!). Ако нямате възможност – внимателно го издухайте сами.

Не затопляйте устройството – това няма да помогне, но пък може да навреди, защото превръщането на водата в пара ѝ позволява да прониква по-добре и на повече места. Отделно от това и без наличие на вода топлината може да повреди електрониката. Поради същата причина използването на сешоар за решаване на проблема е крайно неуместно, както и поставянето на слънце.

Поставянето на устройството в съд с ориз няма да помогне, но може евентуално да зацапа уреда с нишесте. Вместо това е по-добре устройството да се постави в съд с т. нар. силика-гел. Силикатният гел действително абсорбира влагата бързо и няма да нацапа електрониката с нишесте.

Следващи стъпки

Те не са много. Оставете устройството да съхне няколко дена. Колкото повече – толкова по-добре. Разбира се, в по-топла стая съхненето ще се случи по-бързо, отколкото в студена стая.

Огледайте, ако е възможно, видимата част от вътрешността на устройството за необичайно оцветяване – металните оксиди имат характерни цветове и е трудно да останат незабелязани.

Сглобете уреда и наблюдавайте работата му. Ако ви се стори, че се държи странно, премахнете батерията отново и се обърнете към сервиз.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Какво да правим, ако намокрим електрониката си”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    B брашно да се оваля.

    И да се чака до коледа гъгриците да изядът брашното те ще почистят електрониката.

Коментар