Google обеща „полезен“ квантов компютър без грешки

Комерсиален квантов компютър без грешки обеща да изгради Google за едно десетилетие
(снимка: Google)

Google представи тази седмица новия си кампус Quantum AI в Санта Барбара, Калифорния, където инженери и учени ще работят върху първия комерсиален квантов компютър на компанията – но това вероятно ще отнеме десетилетие.

В новия кампус са разположени „квантов център за данни“, лаборатории за квантово хардуерно изследване и собствени съоръжения за производство на чипове за квантовия процесор на интернет компанията, съобщи ZDNet.

„Google се стреми в рамките на десетилетие да изгради полезен квантов компютър без грешки. Това ще ускори решенията на някои от най-належащите проблеми в света като например устойчивата енергия и намалението на емисиите за изхранване на нарастващото население на света, постигането на нови научни открития“, казват от компанията в блог публикация.

Що се касае до софтуера, в новия кампус има библиотека Cirq Python за оптимизиране на квантови схеми и стартиране на този код на квантови компютри и квантови симулатори, както и библиотека OpenFermion за компилиране на квантови алгоритми и TensorFlow Quantum – библиотека за квантово машинно обучение.

Google стартира своята лаборатория Quantum AI през 2014 г. като сътрудничество с изследователския център на НАСА Ames, Асоциацията за космически изследвания на университетите (USRA) и Калифорнийския университет в Санта Барбара (UCSB).

Новият квантов център за данни на Google в Санта Барбара
(снимка: Google)

Джеф Дийн, старши вицепрезидент на Google Research and Health, заяви пред CNET, че Google трябва да изгради кюбит за коригиране на грешки в рамките на две години. Кюбитите са квантовият еквивалент на битовете, представени като единици и нули в класическите дигитални компютри; но кюбитите могат да имат суперпозиция – състояния, при което единицата представлява и двете позиции едновременно.

Кюбитите обаче са нестабилни, затова Google работи върху технология за корекция на грешките, за да позволи на квантовите компютри да работят по-дълго и надеждно. „Надяваме се, че през следващите година или две ще можем да демонстрираме кюбит за коригиране на грешки”, заяви Дийн пред CNET.

Коментар