Уебсайт променя дизайна си след всяко мигане

Изкуственият интелект намира приложение и в чудновати уеб-проекти
(снимка: CC0 Public Domain)

В мрежата се появи необичаен уебсайт – той променя външния си вид, след като посетителят на страницата мигне. Естествено, има едно условие за това – уеб-камерата на потребителя да е включена.

Самият уебсайт realless.glitch.me прилича на страница със статия от Уикипедия. Проектът е дело на интернет художничката Олеся Чернявская. Благодарение на алгоритъм, базиран на изкуствен интелект, след всяко мигане на потребителя, сайтът променя външния си интерфейс.

Имайте предвид, че за да оцените необичайната работа на сайта, трябва да му осигурите достъп до вашата уеб-камера, така че алгоритъмът да може да проследява движението на клепачите.

Според художничката, принципът на работа на изкуствения интелект, заложен в проекта, се основава на генеративна състезателна мрежа. Произведения на изкуството, както и видео или аудио съдържание също се реализират на базата на тази мрежа.

„Това не е първата разработка, използваща генеративна състезателна мрежа. Но вярвам, че ще бъде интересна разработка, която ще подобри начина, по който тази технология се използва в изкуствата и медиите”, каза интернет художничката.

Коментар