Бивш шеф по сигурността в eBay осъден за кибер-тормоз

Кибер-тормозът може да се проявява в най-неочаквани форми
(снимка: CC0 Public Domain)

Бившият надзорник по сигурността на eBay Филип Кук бе осъден на 18 месеца затвор за кибер-преследване на двойка, критикувала компанията, която е водеща платформа за онлайн търговия.

Двойката от Масачузетс написала и публикувала онлайн бюлетин, който засяга eBay и други компании. След време двамата получили „обезпокоителни” пратки: свински ембрион и книга за справяне със загубата на съпруг, разказва историята BBC.

Съдията по делото Алисън Бъроуз коментира, че тормозът е бил „гнусен”. „Това е почти неразбираемо за мен”, казва тя. „Не съм сигурна, че ако го видя по телевизията, бих го намерила за правдоподобно”.

Тормозът е бил внимателно планиран на три етапа, според Министерството на правосъдието на САЩ. В първия етап на двойката били изпратени смущаващи пакети, включително живи хлебарки и кървава маска на прасе.

Втората фаза включвала изпращане на съобщения в Twitter до двойката, включително с обещание за домашно посещение при семейството. Според анонса на Министерството на правосъдието, тази серия е била планирана така, че „съобщенията да стават все по-обезпокоителни, завършвайки с „доксинг” на жертвите” (т.е. публикуване на домашния им адрес). Наред с това планът включвал оферта за „помощ” от екипа на eBay за решаване на проблема.

Третата фаза на тормоз, която включвала кибер-наблюдение на двойката в дома им, била засечена от жертвите, които веднага се свързали с полицията. „Бяхме ужасени”, казва двамата пред съда и добавят, че се страхували да напуснат дома си.

Филип Кук, на 56 години, бивш полицейски капитан, се призна за виновен по случая.Присъдата на Кук е за заговор за извършване на киберпреследване и освен затвор включва:

  • три години контролирано освобождаване след затвора му – първата година под домашен арест;
  • 15 000 долара глоба;
  • 100 часа общественополезен труд.

Шестима други бивши служители на eBay са изправени пред подобни обвинения във връзка с участие в плана. Четирима се признаха за виновни и очакват присъда.

Коментар