Пандемията се оказа „манна небесна” за големите ИТ фирми

Повишеното използване на дигитални устройства и онлайн услуги ускори растежа на ИТ гигантите
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-големите технологични компании са отчели солидни приходи и печалби в резултат на пандемията. Принудени да стоят у дома и да работят и живеят предимно онлайн, хората купуваха компютри и софтуер, както и абонаменти за онлайн услуги, което доведе до разцвет на бизнеса на „Големите ИТ”.

Печалбите на Apple почти се удвоиха до 21,7 млрд. долара за трите месеца до 30 юни, тъй като клиентите са купували по-скъпи 5G модели iPhone, отбелязва в анализ на пазара BBC. Microsoft постига печалба от 16,5 млрд. долара за същия период – с 47% повече на годишна база, което се дължи на повишеното търсене на облачни услуги и игри. Компанията-майка на Google, Alphabet, съобщи във вторник, че тримесечните продажби ѝ печалби са скочили до рекордно високи нива.

Източникът на тези процъфтяващи финансови резултати има няколко корена. Повишеното използване на дигитални устройства и съответно на онлайн услуги е само единият от тях. Вторият е резкият скок на разходите за онлайн реклама от страна на всевъзможни бизнеси, насочена към хората, които са останали у дома да работят, учат и пазаруват онлайн.

Към това може да се добави и резкият скок на генерираното от потребителите собствено съдържание (снимки, видеа, презентации и др.), което доведе до бум на облачните услуги за съхранение на данни и споделянето им. Видеоплатформата YouTube, например, отбеляза, че приходите ѝ от реклама са скочили до 7 млрд. долара за трите месеца, приключващи на 30 юни, в сравнение с 3,81 млрд. долара за същия период година по-рано.

Шефът на най-голямата уеб-търсачка Сундар Пичай заяви, че има „нарастващ прилив на онлайн активност в много части на света и ние се гордеем, че нашите услуги са помогнали на толкова много потребители и фирми”. Приходите на фирмата са достигнали 61,9 млрд. долара, което отразява „повишената онлайн активност на потребителите”.

Microsoft също обясни бума на приходите си с пандемията: продажбите през четвъртото тримесечие се дължат на търсенето на персонални компютри, което включва и софтуер за Windows, повишено търсене има и за новите конзоли Xbox.

Анализаторът на Wedbush Дан Айвс казва, че предвид глобалния недостиг на чипове, засягащ много технологични компании, „бихме характеризирали това [ръста на приходите] като представяне за „златен медал”.

Паоло Пескаторе, анализатор от PP Foresight, смята, че всеобщото залитане по всички видове дигитални игри по време на пандемията е в основата на бума на гейминг бизнеса, включително продажбите на игрови конзоли, и че „пандемичното гейминг-парти” ще приключи с привършването на пандемията. А за фирмите разработчици на игри и производители на гейминг оборудване това означава, че трябва да диверсифицират бизнеса си.

Облачните услуги тепърва ще набират още и още популярност и ще стават все по-печеливш бизнес. Сега се очаква обществеността да залитне в обратната посока: след продължителните периоди на принудителен престой по домовете хората са склонни да хукнат по пътувания и разходки. А това ще значи повече снимки, повече видеоклипове, съответно повече желание за споделяне, от което произтичат и нуждата от повече облачни услуги за съхранение на новото съдържание.

Фирми като Microsoft, Alphabet и Apple вече изготвят планове за това как да се развиват, когато хората прекарват повече време далеч от дома – със своите устройства в ръце. Но това, което предстои за големите ИТ фирми, може да се определи като „надвиснали облаци”.

Примамливата перспектива обаче не е съвсем сияйна. Засилените позиции на големите технологични платформи провокираха регулаторите в много страни по света да заговорят за нова среда за „Big Tech”. В САЩ вече бяха предприети няколко стъпки в посока засилване на контрола.

Във Великобритания пък бе сформиран нов регулатор, наречен „Дигитални пазари”, който току-що започна работа по създаване на кодекси за поведение на технологичните фирми и техните взаимоотношения с доставчиците на съдържание и рекламодателите. Режимът безпардонно ще подкрепя конкуренцията, разбра се при обявяването му.

Част от мерките, по които тепърва ще се работи, касаят събирането на лични данни от големите ИТ платформи. Не е изключено да се стигне и до познатия от практиката в САЩ подход на разделяне и разцепване на някои от големите, мощни бизнеси на по няколко отделни корпорации, връзките между които да бъдат редуцирани.

Коментари по темата: „Пандемията се оказа „манна небесна” за големите ИТ фирми”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Всички конспиративни теории се оказват и доказват като реалност – да в главите на тапирите.

  2. Еми,реалност

    Всички конспиративни теории се оказват и доказват като реалност – вирус, пуснат от определени лица, близки до сега управляващата де-мо- партия в СА-континент срещу предишно управляващата партия. Силиконовата долина е много близка до де-мо- партията. ИТ сектора и Фарма сектора спечелиха милярди от всичко, което се случи последните 18 месеца. Живота/светът никога няма да същия, както и начина на работа.

Коментар