Отказаха социална винетка на инвалид, защото е с електромобил

Собствениците на електромобили у нас не могат да разчитат на социална винетка
(снимка: CC0 Public Domain)

Агенцията за социално подпомагане отказа да осигури полагащата се за инвалидност безплатна винетка на столичанин, защото колата му е електрическа. Случаят предизвика брожение в социалните мрежи.

Според нормативната база, лицата с 50% или над 50% намалена трудоспособност са освободени от плащане на винетна такса за един лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см. и мощност до 117,64 kW.

Живущият в София В.С. обаче получил писмо, в което служител на Агенцията обяснява, че при електрическата кола „не е налице един от изискващите се параметри на автомобила – обем на двигателя”. Това е основанието, с което Агенцията е изпратила до В.С. съвсем официален, писмен отказ да му бъде предоставена безплатната винетка.

В различни ситуации различни администрации разглеждат по различен начин електрическите автомобили на пътя, стана ясно от разразилата се в социалните мрежи дискусия. Пътната агенция, например, не прави разлика между електрически коли и такива, задвижвани от изкопаеми горива – износването на пътната мрежа е еднакво и при двата вида.

Подобни случаи ще зачестяват, предполагат юристи. Фактът, че задвижващата система е от различен вид, не е основание да се нарушават правата на гражданите. Независимо, че е в правото си да получи винетката, собственикът на електромобила се е отказал от борбата с родната администрация.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Отказаха социална винетка на инвалид, защото е с електромобил”

добавете коментар...

  1. Иван

    Проблема е със закона, не при служителите на АСП, моля!

  2. Шабан

    Въх проблема е много сериозен за БДА, проблема за тях е неразрешим, значи инвалида ще си заплати всичко. Балъци. В другите страни Държавната администрация се занимава точно с частните случаи, а българската като види частен и зацикля.

  3. Anonymous

    В този случай работния обем е 0 куб. см., което отговаря на условието – до 2000 куб. см.

  4. Colombino

    На тия логиката им куца.
    Всъщност за да му се откаже винетка, трябва да е в нарушение на поне един от двата критерия:
    – е ли обемът на двигателя над еди колко си? – не
    – е ли мощността на двигателя над еди колко си? – не
    Ми значи няма проблем.

  5. mhm

    като няма обем на двигателя има мощност и по нея може да се определи

Коментар