Син екран на смъртта и в новия Windows 11

И потребители на новата операционна система Windows 11 могат да се натъкнат на син екран на смъртта
(снимка: CC0 Public Domain)

Знаков проблем на операционните системи Windows се прояви и в новата версия 11, която излезе на 5 октомври. Някои потребители може да се сблъскат със „син екран на смъртта” (Blue Screen of Death, BSoD) при работа с приложения, които използват не-ASCI знаци за кодиране на символи.

Windows 11 не поддържа приложения, които използват по-съвременно кодиране на символи при създаване на ключове в системния регистър. Такива приложения могат да не успеят да се стартират или да причинят различни грешки, включително син екран на смъртта, става ясно от списъка с известни проблеми в Windows 11 21H2, публикуван на уебсайта на Microsoft.

„Открити са проблеми със съвместимостта между приложения, които използват някои не-ASCII знаци в ключове или подключове на системния регистър, и Windows 11”, се казва в документа за поддръжка на Microsoft. Компанията отбелязва, че може да се окаже невъзможно да бъдат поправени „проблемните” ключове в системния регистър с не-ASCII знаци.

Системният регистър е йерархична база данни с параметри и настройки за операционни системи от семейството на Windows, която за първи път се появи във версия 3.1 през 1992 г. Регистърът се използва както от операционната система, така и от приложения на трети страни, които съхраняват свои собствени конфигурационни данни в него.

Специалистите на Microsoft продължават да изучават проблема. На компютри с Windows 10 с инсталирани програми, които работят с нестандартни ключове в системния регистър, Microsoft временно е блокирала възможността за надграждане до Windows 11. Компанията препоръчва на потребителите да не се опитват да заобиколят това ограничение, докато проблемът не бъде решен.

Cốc Cốc и Aplicação Autenticação.gov са два конкретни примера за приложения, които причиняват проблеми, поради използването на нестандартни знаци в ключовете на системния регистър, според информацията на Microsoft.

Cốc Cốc (виетнамски) е безплатен уеб браузър, базиран на кода на проекта Chromium за виетнамския пазар, и един от най-популярните браузъри в страната. Aplicação Autenticação.gov е приложение, което позволява подписване на електронни документни и управление на карти на граждани на Португалия.

При изписването на имената на тези програми се използват символи с диакритични знаци – например тилда над латинската буква „а”. Появата в регистъра на ключ, съдържащ тези „нестандартни” знаци, вероятно ще причини проблеми. Трябва обаче да се отбележи, че знакът „ã” е включен в разширената версия на таблицата ASCII и има код 198 в нея.

ASCII (американски стандартен код за обмен на информация) е разработен и стандартизиран в САЩ през 1963 г. Това е таблица, в която на разпространените печатни и непечатни символи са съпоставени цифрови кодове. По-специално, таблицата включва латински букви, цифри и препинателни знаци. Въпреки наличието на национални варианти, ASCII е силно свързан със символите на латинската азбука.

Днес повсеместно се използва Unicode, друг стандарт за кодиране на символи, който включва знаци от повечето писмени езици в света. Съвременните версии на Windows, базирани на ядрото NT (включително Windows 11), използват UTF-16 реализацията на Unicode, но приложенията за тази операционна система могат да използват и UTF-8. Освен това Microsoft го препоръчва на разработчиците от съображения за съвместимост.

UTF-8 се използва по подразбиране в повечето Unix-подобни операционни системи и е изключително популярен в интернет. За разлика от UTF-16, UTF-8 е съвместим с ASCII – първите 128 знака в двете кодировки са еднакви.

Коментари по темата: „Син екран на смъртта и в новия Windows 11”

добавете коментар...

  1. flashko

    Защо син? Нали уж го били променили на черен – черен екран на смъртта.

  2. Стройчо

    Още като включиш Windowsa ти излиза новия им грозен син wallpaper на смъртта, който ми писна да гледам насам-натам по разни публикациики

Коментар