Хит в Netflix вдъхнови Северна Корея да громи капитализма

„Игра на калмари” се превърна в международна сензация и най-гледаното шоу в Netflix
(снимка: Netflix)

Филмите и сериалите в Netflix не са достъпни за населението в Северна Корея. Но местен пропаганден сайт не пропусна южнокорейския хит „Игра на калмари” и написа, че тази поредица доказва веднъж завинаги, че капитализмът не работи.

В статията за „Игра на калмари” (Squid Game), публикувана в уебсайта Arirang Meari, авторът коментира, че поредицата показва неравенството, породено от южнокорейския капитализъм и общество, в което „хората се третират като шахматни фигури”.

„Това кара хората да се събудят за тъжната реалност на чудовищното южнокорейско общество, в което хората са принудени да се изправят в крайна конкуренция, а тяхната човечност се унищожава”, се казва в статията, за която съобщава Gizmodo.

„Игра на калмари” представя затънали в дългове хора, които се бият помежду си в насилствени и често смъртоносни детски игри. Сериалът се превърна в международна сензация и най-гледаното шоу в Netflix. Въпреки разобличителната статия, „Игра на калмари” не може да се гледа в Северна Корея и всеки, който се опита да го направи, може да получи истинска присъда.

По-рано тази година лидерът на КНДР Ким Чен Ун оприличи южнокорейската поп култура и телевизионни сериали със „злокачествен тумор”. Веднага след това чиновниците прокараха закон, който забранява слушането на K-Pop и гледането на драми. За нарушаване на закона корейците могат да получат наказание от 5 до 15 години в трудови лагери.

Коментари по темата: „Хит в Netflix вдъхнови Северна Корея да громи капитализма”

добавете коментар...

  1. DIV

    Голяма група наши сънародници, удобно не си спомнят, че бяха забранени западните сериали и музика дълго време и при нас.

  2. ха

    На политиката днес май се гледа, като на технология. Ами така е – като няма риба и ракът е риба… Или може би споменаването на Netflix е достатъчно за технологичната тежест на статията?

  3. Българин

    То си е така. При капитализма хората са просто пионки.

  4. л

    комунистическите боклуци държащи цялото си население като роби и умрели от глад, ще громят капитализма….

Коментар