САЩ задвижиха проект за космическа станция

Така ще изглежда комерсиалната космическа станция Starlab
(снимка: Nanoracks)

Три американски компании – Lockheed Martin, Nanoracks и Voyager Space – сключиха договор за партньорство с цел изстрелване и качване в орбита на комерсиална космическа станция с постоянен екипаж до 2027 г. Наречена Starlab, полу-надуваемата платформа ще бъде достъпна за правителството на САЩ и за частни потребители.

Тъй като Международната космическа станция (МКС) ще бъде „пенсионирана” скоро, много компании се насочват към изграждане на нова постоянна космическа станция в ниска земна орбита. Проектът Starlab има амбицията това да стане първата свободно летяща комерсиална космическа станция, отбелязва NewAtlas.

Starlab ще извършва голямо разнообразие от дейности, включително наука, изследване на материали, отглеждане на растения, обучение на астронавти и не на последно място – космически туризъм. Проектът звучи примамливо за САЩ, чиито космически предприемачи са изправени пред все по-агресивна конкуренция от страна на Китай.

Разработването на Starlab ще се ръководи от доставчика на космически услуги Nanoracks, а Voyager Space ще се занимава с бизнеса. Lockheed Martin ще построи и експлоатира станцията.

Съоръжението ще се състои от голям надуваем модул за обитаване и метален докинг-възел. Той ще има обем от 340 куб.м и четири слънчеви блока с обща мощност 60 kW. Междувременно регенеративната система за контрол на околната среда и поддържане на живота (ECLSS) ще осигури условия за постоянен екипаж от четирима астронавти плюс посетители. Ще има и роботизирана ръка за управление на товарни кораби и външни експерименти.

Представители на трите фирми заявиха, че всеки участник в проекта има солидна експертиза, затова съчетанието от силните им страни е формула за успех в изграждането на сложни космически кораби и системи.

Коментари по темата: „САЩ задвижиха проект за космическа станция”

добавете коментар...

  1. Твърде малка

    Постоянен екипаж от 4-ма и няколко посетителя това нищо сериозно не е нито като туризъм нито за изследеания.

Коментар