Космическият телескоп Хъбъл изживява „дежа вю“

Изображение на спиралната галактика NGC 2903, заснето от космическия телескоп Хъбъл през 2021 г.
(снимка: ESA/Hubble & NASA, L. Ho, J. Lee and the PHANGS- HST Team)

Тази блестяща снимка представя спираловидната галактика NGC 2903. Изображението е заснето с помощта на усъвършенстваната камера на Хъбъл за проучвания (ACS) и Камерата с широко поле 3 (WFC3), които бяха инсталирани на телескопа съответно през 2002 и 2009 г.

Интересното е, че Хъбъл е наблюдавал галактиката и преди, през 2001 г., когато на него все още не са били инсталирани нито ACS, нито WFC3. Изображението от 2021 г. може да се похвали с по-висока разделителна способност, което означава, че NGC 2903 се вижда с по-фини детайли, отколкото в изображението от 2001 г., съобщи SkiTechDaily.

ACS и WFC2 заедно покриват широк спектър от ултравиолетови, оптични и инфрачервени дължини на вълните, което означава, че изображението от 2021 г. има и превъзходно покритие на дължината на вълната в сравнение с това на своя 20-годишен предшественик. Изображението от 2001 г. е направено с помощта на Планетарната камера с широко поле 2 (WFPC2), която е била инструмент на Хъбъл от 1993 до 2009 г., преди да бъде заменена от WFC3.

Хъбъл има дълга и завладяваща история на мисии за обслужване от екипажи, които са били изпълнявани с цел да се коригират несъвършенствата в телескопа, да се актуализират техническите му системи и да се подменят старите инструменти с нови. Една от най-забележителните характеристики на Хъбъл е невероятната му дълготрайност.

Съпоставянето на изображенията на NGC 2903 от 2001 и 2021 г. – и двете забележителни за времето си снимки – подчертава стойността на подобна стабилна, достъпна платформа в космоса, която може надеждно да събира данни не само година след година, но и десетилетие след десетилетие.

Коментар