НАСА готви серия от частни космически станции

Станцията на Northrop Grumman – един от избраните партньори на НАСА в проекта
(илюстрация: Northrop Grumman)

НАСА планира изграждане на най-малко три частни космически станции в ниска околоземна орбита. За целта космическата агенция е ангажирала три различни екипа, всеки от които включва множество компании, и е подсигурила по над 100 милиона долара за всеки. Парите следва да се изразходват за проектирането и ранното развитие на частните космически станции.

Ходът не е неочакван на фона на нарастващите амбиции за поддържане на постоянно присъствие в космоса, особено като се има предвид, че застаряващата Международна космическа станция (МКС) скоро ще бъде изведена от употреба, навярно към 2028 или 2030 г., отбелязва Arstechnica. НАСА възнамерява да стане „котвен наемател”, като изпрати своите астронавти до една или повече частни станции в орбита, започвайки през втората половина на 2020-те.

Общата сума на финансирането за трите споразумения възлиза на 415,6 милиона долара. Те са разпределени както следва:

  • Blue Origin: 130 милиона долара – в екип със Sierra Space, Boeing и Redwire Space;
  • Nanoracks: 160 милиона долара – в екип с Lockheed Martin и Voyager Space;
  • Northrop Grumman: 125,6 милиона долара – в екип с Dynetics.

Всяка от концепциите за космически станции на трите групи е за „свободно летяща” конструкция, което означава изстрелване независимо от всяко друго съоръжение.

По-рано тази година, като част от отделен конкурентен процес на възлагане на обществени поръчки, НАСА подписа с Axiom Space договор на стойност 140 милиона долара за разработване на обитаем комерсиален модул за МКС. Axiom завърши тромавия процес по „предварителен преглед на проекта” за своята станция през септември. За бъдещите „свободно летящи” станции процесът навярно ще продължи докъм 2025 г.

Наличието на няколко различни проекта от различни изпълнители (или групи изпълнители) не само увеличава шанса за успех на идеята за частните орбитални станции. Това също така спестява разходи на НАСА. Идеята на агенцията е да осигурява под 40 процента от разходите за проектиране, разработване и изстрелване на на тези съоръжения, а частната индустрия да плати останалите 60 или повече от 60 процента. След това частните станции ще могат да приемат клиенти от различни правителствени служби, от бизнеса – или да развиват космически туризъм.

Смущаващото в целия процес е, че всъщност финансирането на НАСА трябва тепърва да бъде гласувано от щатския Конгрес. А доминиращият план на Конгреса от известно време е да се управлява МКС възможно най-дълго. Запитан какво ще се случи, ако НАСА не получи необходимото финансиране за частните станции, говорител на агенцията отговори, че програмата ще се забави.

Коментари по темата: „НАСА готви серия от частни космически станции”

добавете коментар...

  1. Баба Им

    Вероятно ще се разпродадат защото доста хора мислят,че озона свършва и иде задушаването.За динозаврите се е открила същата причина- внезапно изчезване на кислорода, предхождано от грип – те много са кихали и това също е доказано от изследователи …
    Та тези станции като резиденции може и да са за елитите де, само че защо с пари на данъкоплатците?Пак ги яхат/ги означава тях/.

Коментар