Полуготови системи на Intel улесняват замяната на сървъра

L9 сървърите на Intel лесно могат да бъдат конфигурирани според нуждите
(снимка: Intel)

Често от производителността на корпоративния сървър зависи бързодействието на основните приложения, обменът на файлове и не на последно място генерирането на справки, които са изключително важни за вземането на правилни бизнес решения. Затова когато сървърът е на 5-6 години, на дневен ред е неговата замяна.

Intel опростява тази задача, като предлага полуготови системи, които лесно могат да бъдат конфигурирани според нуждите на всеки клиент. Те носят още обозначението L9, съобщиха от официалния дистрибутор на Intel у нас – АСБИС България.

Полуготовите системи представляват комбинация от сървърно шаси, дънна платка и двойка процесори от последното трето поколение Xeon Scalable. Тези процесори за направени по 10-нм технология и разполагат с редица архитектурни подобрения, вкл. с нови инструкции за работа с научни приложения и софтуер за изкуствен интелект.

В този си вид конфигурацията представлява солидно тествана система с оптимална съвместимост и производителност, към която трябва да бъдат добавени само носители за съхранение на данни и допълнителни контролери – например за бързи мрежови връзки.

АСБИС България предоставя на своите партньори тестова конфигурация, с която всеки клиент може да оцени реално прираста в производителността. Полуготовата система е с моделно обозначение M50CYP2UR208, форм-фактор 2U, дънна платка Intel Server Board M50CYP2SBSTD с чипсет Intel C621A и два процесора Intel Xeon Silver 4314.

Точно такъв реален експеримент е проведен в предприятие от хранително-вкусовата промишленост, където се използва база данни с размер 40GB. Дори само нейното зареждане е предизвикателство, с което старият сървър с два процесора Intel Xeon E5-2623 v3 се справя за около 15 минути. Същата операция коства повече от два пъти по-малко време на новия сървър Intel L9 – 7 минути.

Подобни са резултатите при генериране на справки, където в зависимост от обема им разликата във времето варира между 450% и 70%. Т.е. при някои от справките времето за генериране е 4,5 пъти по-кратко. Ползата е огромна при мултиплициране на честотата на справките във всеки работен ден и общо за една работна година. Ако се вземе предвид часовата ставка на висшия мениджмънт, който е крайният потребител на тази информация, инвестицията в хардуер бързо се оправдава.

През последните години швейцарската лаборатория за физични изследвания CERN закупи стотици такива сървъри. У нас Intel машините се доставят на клиенти с тригодишна гаранция, която опционално може да бъде удължена до пет години.

Коментари по темата: „Полуготови системи на Intel улесняват замяната на сървъра”

добавете коментар...

  1. smart

    …”където се използва база данни с размер 40GB”…

    Само 40GB ?!?

    Вероятно има грешка.

Коментар