Илон Мъск вярва в дружбата между роботите и човека

Хуманоидният робот Tesla Bot ще се развива индивидуално, твърди Илон Мъск
(снимка: Tesla / CNN)

Роботите ще се развиват индивидуално, за да се адаптират към особеностите на своя собственик, смята шефът на Tesla Илон Мъск. Следващата година компанията планира да представи първия си робот, наречен Tesla Bot.

След като обеща да създаде хуманоиден робот, Илон Мъск първоначално заяви, че такива „асистенти” ще бъдат използвани за извършване на повтарящи се операции и, че замяната на хората с роботи в някои области дори би предотвратило израждането на цивилизацията.

В ново интервю той казва, че хуманоидните роботи Tesla Bot ще могат да се развиват индивидуално от гледна точка на личността. Всеки робот ще се адаптира към своя собственик и няма да има два идентични подобни спътника, предава думите му Electrek.

Привържениците на хипотезата за неизбежността на „машинното въстание” вероятно биха припомнили, че по-рано Мъск обеща да ограничи характеристиките на Tesla Bot, така че човек да може или да озапти разбунтувалата се машина, или да избяга от нея.

По време на интервюто мениджърът на Tesla потвърди, че работещ прототип на Bot ще бъде представен преди края на следващата година, но не уточни кога ще започне серийното производство на хуманоидните машини в завода в Тексас.

Коментар