Ще си печатаме OLED дисплеи у дома с 3D принтер

Прототипен OLED дисплей, създаден по технология на 3D печат
(снимка: McAlpine Group, University of Minnesota)

Изследователи от Университета на Минесота разработиха технология, която – според тях – е първият гъвкав OLED дисплей, отпечатан изцяло на 3D принтер. На теория това означава, че скоро ще можем да си печатаме OLED телевизори у дома и няма да разчитаме на панели, направени в големи, отдалечени фабрики, чиито транспорт ги бави и оскъпява.

Новият подход съчетава два метода на 3D печат за напластяване на шестте слоя, необходими за създаването на функционален дисплей, става ясно от публикация в уебсайта на университета. Екипът е използвал екструзионен печат, за да направи електродите, капсулирането, изолацията и взаимовръзките. Активните слоеве са нанесени чрез спрей и то при стайна температура.

Досегашните методи включваха техники, които не са приложими извън специални лабораторни условия като центрофугиране или изпаряване на някои вещества при много високи температури, разказва Engadget.

Прототипът, създаден по новата технология, е малък и има само 64 пиксела. Всяка практическа употреба би изисквала много по-високи разделителни способности (1080p дисплей се състои от над 2 милиона пиксела). Наред с това учените искат да подобрят и яркостта.

Ще е нужно известно време, за да може методът да се адаптира за домашна употреба. И все пак постижението е обещаващо. Университетът е използвал индустриален 3D принтер, който е голям и скъп, но учените смятат, че скоро методът им ще стане жизнеспособен и с готови маломерни принтери.

Едно от приложенията на технологията би било самостоятелното поправяне в домашни условия на наличните OLED дисплеи. Освен това методът може да помогне на хората по света да създават домашни джаджи с персонализирани екрани.

Въпреки че това усилие е само малка част от т.нар. демократизация на технологичното производство, то е важна стъпка към намаляване на зависимостта на потребителите от предварително сглобените компоненти, предлагани от компаниите.

Коментар