Зависимостта на банките от облака тревожи регулаторите

Банковата система става все по-зависима от облачните услуги на ИТ гиганти
(снимка: CC0 Public Domain)

Регулаторът на финансовите услуги в Обединеното кралство (PRA) възнамерява да засили контрола си върху доставчиците на облачни услуги. Нарастват опасенията, че ако услугите на такива компании са недостъпни или хакнати, това може да причини сериозни щети на банковата система, която все повече зависи от облака.

Ведомството иска да получи достъп до повече данни от Amazon, Microsoft и Google, включително информация за оперативната устойчивост, съобщи PYMNTS. Гореспоменатите компании са водещите доставчици на облачни услуги в страната и доминират на глобалния пазар, който се разширява, тъй като все повече организации по света мигрират своите данни и услуги към сървъри на т.нар. „трети страни”, контролирани от ИТ гигантите.

През последните няколко години Amazon, Microsoft и Google сключиха няколко договора с банки в Обединеното кралство, които се обърнаха към технологични компании, за да намалят разходите за модернизиране на остарялата инфраструктура и преминаване към технологии за автоматизирано обслужване на клиенти и разкриване на финансови престъпления.

Тъй като използването на облачни услуги в банките от Обединеното кралство попада в рамките на оперативната устойчивост на PRA, има нарастващи опасения относно мащабните смущения, които могат да възникнат, ако една или повече услуги спрат или бъдат хакнати едновременно.

Прекъсване на Amazon Web Services през декември порази широка мрежа от компании, включително производителя на прахосмукачки за роботи Roomba и приложението за запознанства Tinder. Сривът на услугата накара регулаторите по целия свят да насочат вниманието си към облака, коментира изпълнителен директор на голяма американска банка с операции в Обединеното кралство.

PRA обмисля възможност за въвеждане на по-строги тестове за оценка на действията на компаниите за възстановяване на услугите след повреди и аварии.

„Разглеждаме клауд доставчиците по отношение на оперативната устойчивост”, казва източник, запознат с плановете на PRA. „Трябва ли да отидем по-далеч, как можем да изградим доверие в тях? Започваме да ги виждаме като важни трети страни, които се нуждаят от повече надзор”.

Коментар