Нов сензорен екран използва графен вместо индий

Научно откритие може да промени из основи производството на сензорни дисплеи
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени твърдят, че са намерили достоен заместител на дефицитния, но ценен за електрониката материал индий, и това е графенът. Очаква се откритието да промени из основи начина, по който се произвеждат сензорни дисплеи.

Индият е един от най-редките метали на Земята, но е ключова съставка на вездесъщите електронни устройства. Тънките филми от индиево-калаен оксид (ITO) са силно електропроводими и прозрачни за светлината, което ги прави идеални за различни дисплейни технологии, включително LCD, OLED, електронните мастила и сензорните екрани, както и LED осветлението, редица стъклени покрития и слънчеви клетки.

Проблемът е, че индият е рядък, скъп и дефицитен. Макар че технически е по-изобилен от злато и сребро, например, индият рядко се среща в елементарна форма в земната кора. Той се извлича като страничен продукт от рудите, добивани за производство на други метали, най-често цинк. Затова индият фигурира в списъците на „критичните” суровини в Европа, САЩ, Австралия и Япония.

По тази причина не е изненадващо, че учените търсят по-достъпни алтернативи. В ново изследване учени от Paragraf и университета Queen Mary в Лондон изглежда са открили достоен заместител под формата на любимия на всички фантастичен материал – графена.

Графенът е въглероден лист с дебелина само един атом. Той проявява различни полезни свойства и най-хубавото е, че се прави от въглерод – един от най-разпространените елементи на Земята.

Чрез графен учените са създали сензорен OLED дисплей, който се представя също толкова добре, колкото и традиционните устройства с индиево-калаен оксид, твърди екипът. Ключовото постижение на учените е свързано с факта, че графенът обикновено се полага върху метален катализатор, използвайки технология на отлагане, след което се прехвърля върху прозрачния субстрат, но тази допълнителна стъпка може да въведе примеси, които влияят на производителността.

Многобройни са досегашните опити за замяна на ITO заради неговата оскъдност, но досега не бе открит материал, който да има сравнима производителност в електронно или оптично устройство, обяснява професор Колин Хъмфрис, съавтор на изследването.

„Ние демонстрирахме, че графенът може да замени ITO в електронно/оптично устройство”, казва проф. Хъмфрис, цитиран от NewAtlas. „Показахме, че графенов OLED може да има идентична производителност с OLED дисплей на база индиево-калаен оксид”.

С поевтиняването на графена се очаква това откритие да промени из основи начина, по който се произвеждат сензорни дисплеи по света.

Коментар