Белгия забрани служебните обаждания след работа

Все повече европейски държави забраняват служебните имейли и разговори извън работното време
(снимка: CC0 Public Domain)

Държавните служители в Белгия ще имат законното право да игнорират обажданията от своите работодатели в извънработно време – съгласно новите закони, предназначени да защитят работниците от претоварване и прегаряне. Те влизат в сила от 1 февруари 2022 г.

Въвежда се „право на прекъсване на връзката”, което по същество забранява на шефовете на държавните ведомства да се обаждат на служители, когато работниците не са на работа, освен при спешни или други „изключителни” обстоятелства, съобщи ZDNet.

Според белгийския вестник De Morgan, новите правила са представени с писмо до държавните служители от Петра Де Сътер, министър на държавната администрация и представител на Зелената партия. В писмото Де Сътер казва, че са необходими по-сериозни защити, за да се предпазят служителите от прекомерен стрес и прегаряне.

Освен това мярката, която ще позволи на служителите да си починат пълноценно от служебните ангажименти в извънработно време, е „свързана с положителни резултати за благополучието, като по-добри възможности за съсредоточаване, по-добро възстановяване и по-устойчиво ниво на енергия”.

Засега новото правило за не-безпокоене в извънработно време ще се прилага само за федералните държавни служители. Очаква се обаче нормата да бъде въведена по-нашироко, обхващайки и частния сектор в Белгия. С този ход Белгия се присъединява към нарастващия списък на европейските държави, които са въвели мерки за защита на работниците от досадните шефове.

Ирландия въведе кодекс за работодателите през април 2021 г., който постанови, че всички служители имат право да откажат допълнителни работни ангажименти след края на работния ден, а работодателите не бива да очакват служителите да изпълняват изисквания, свързани с работата, в свободното си време.

Подобни насоки бяха въведени в Португалия през ноември за всички компании с 10 или повече служители. Съгласно правилата на Португалия, работодателите, които нарушават насоките, безпокоейки работниците в личното им време, са изправени пред санкции.

Коментари по темата: „Белгия забрани служебните обаждания след работа”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘С този ход Белгия се присъединява към нарастващия списък на европейските държави, които са въвели мерки за защита на работниците от досадните шефове.’

    По-точно трябва да е ‘наглите шефове’.

Коментар