US телекоми искат компенсации заради санкциите срещу Huawei

Трикратно по-големи компенсации поискаха US телекоми от FCC, за да покрият разходите си за подмяна на оборудването на Huawei и ZTE, което им бе наложено от санкциите
(снимка: Huawei)

Цената на пълното премахване на китайско оборудване от американските безжични мрежи вероятно ще се окаже по-голяма, отколкото правителството очакваше, стана ясно миналата седмица.

Американските оператори са поискали около 5,6 милиарда долара възстановяване на разходи, за да „премахнат и подменят” съществуващата си инфраструктура с оборудване от Huawei и ZTE, съобщи Engadget, позовавайки се на председателя на Федералната комисия по комуникациите (FCC) Джесика Розенворсел.

През 2019 г. FCC гласува единодушно забрана на американските оператори да използват т.нар. „Фонд за универсална услуга” за субсидиране на разходите си за закупуване на мрежово оборудване от компании, считани за „заплаха за националната сигурност”. Първите две фирми, които агенцията постави в този списък, бяха Huawei и ZTE.

През 2020 г. бившият американски президент Доналд Тръмп подписа Закон за сигурните и доверени телекомуникационни мрежи, който задължи операторите да заменят оборудването от двата азиатски производителя. През същата година FCC създаде и програма за възстановяване на разходите за по-малките телекомуникационни оператори с цел помощ за подмяна на оборудването, което трябва да премахнат заради изискванията на закона.

По това време агенцията изчисли, че на операторите ще са нужни повече от 1,8 милиарда долара, за да изпълнят задължението си. Затова комисията задели 1,9 милиарда долара за покриване на тези разходи.

Американските оператори са изпратили 181 заявления до FCC с искания за подкрепа чрез финансиране. Те имаха срок за подаване на заявления, който изтече на 28 януари 2022 г. Общата стойност, която операторите търсят, е почти три пъти по-голяма от тази, предвидена от FCC.

„Въпреки че имаме още работа за преглед на тези приложения, очаквам с нетърпение да работя с Конгреса, за да гарантирам, че има достатъчно финансиране за програмата, за да реализираме целите на Конгреса за сигурност и да гарантираме, че Америка ще продължи да води пътя в 5G сигурността”, каза Розенворсел.

Коментар