Голямата битка в електрониката: батерията

Инвестициите, влагани в търсенето на по-добри батерии, стават все по-големи
(снимка: CC0 Public Domain)

С течение на времето мобилните устройства се усъвършенстваха, олекнаха, изтъняха. Днес голямата битка между производителите е на арената на батериите.

Мобилни компютри, таблети, смартфони, умни гривни – всички те са неизменна част от нашето ежедневие. Не би било пресилено да се каже, че годините усърдна работа на производителите вече дадоха своя резултат: всички имаме в себе си постоянно поне една електронна джаджа, а нерядко и доста повече. И пандемията даде своя принос. Възприехме набързо идеята за мобилния офис и вече никой не намира за странни хората, които работят от някой парк или хижа, носейки със себе си лаптоп, смартфон с мобилна точка за интернет достъп, както и „power bank”.

Като част от усилията електрониката да стане повсеместна, производителите успяха да направят устройствата изключително тънки и леки. Вече не е новост за никого, ако даден лаптоп тежи около килограм.

Но за момента пределите на това олекотяване и изтъняване изглежда са достигнати. Разнообразието от марки и модели на пазара може да докара главоболие, когато човек се опита да избира. Повечето устройства от даден клас изглеждат толкова еднакви!

Ако имаме на една маса два, три или пет лаптопа с тегло около 1,1 кг, с „традиционната” операционна система (Windows) и сходен хардуер, това, което ще определи избора, е… животът на батерията. Днес това е арената, на която се състезават производителите на електроника. Колкото по-дълго може да работи уредът с едно зареждане, толкова повече той ще се хареса на купувача.

От своя страна разработките на нови батерии обещават картината скоро да се промени. Само преди броени дни изследователи обявиха създаването на батерия с такива показатели, че, ако се използва в електромобил, той ще има нужда от зареждане само веднъж седмично.

Много от тези нови разработки са базирани на сяра. А това означава, че устройствата биха били евтини и ще могат да се произвеждат навсякъде. Други са базирани на калий или пък желязо – пак елементи, които са доста по-достъпни от лития, който е в основата на днешните батерии.

А и в самата литиева технология вече има редица подобрения. Само през последната година светът узна за няколко технологии, които подобряват капацитета малко или много, увеличават броя на циклите на зареждане и разреждане, а също така повишават и волтажа на акумулаторите.

Съвсем отделно направление в търсенето на по-добри батерии са твърдотелните разработки. Те са съсредоточени върху повишаването на безопасността и драстичното увеличаване на живота на устройствата.

Инвестициите, които се влагат в търсенето на по-добри акумулатори, са огромни. Наред с частните производители и редица правителства тласкат иновациите. Европейският съюз например подтиква изследователите чрез проекти като „Батерии за бъдещето”. Мотивацията в него е очакваната огромна нужда от по-мощни, по-надеждни, по-гъвкави и по-дълготрайни системи за съхранение на възобновяемата енергия. По подобен начин и САЩ инвестират в нови акумулатори чрез своята „Национална лаборатория за възобновяема енергия” към Министерството на енергетиката.

Всички тези иновации, разбира се, все още са на етап лабораторно постижение. Ще минат още няколко години, преди да могат да се появят в реалността във вид на комерсиални продукти.

Производителите на електроника, рано или късно ще трябва да се насочат към перспективните нови разработки, ако искат техните продукти да се отличат от конкурентните. Сега, когато устройствата са максимално тънки, камерите на смартфоните са усъвършенствани и конкурират традиционната фототехника, и софтуерът е доста стандартизиран, дългият живот на батерията ще се окаже факторът, който може действително да изкуши потребителите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар