НАСА ще ни пази от астероиди с „космическа пушка”

НАСА разглежда проект за унищожаване на астероиди, които застрашават Земята
(снимка: CC0 Public Domain)

Астероидите, скитащи в дълбините на космоса, могат да представляват сериозна заплаха за човечеството. Сега НАСА обмисля интересно предложение на учени за защита на планетата – унищожаване на опасен космически обект при приближаването му до Земята, буквално дни или дори часове преди евентуален сблъсък.

Днес изследователите разполагат с доста мощни инструменти за търсене на обекти, които потенциално застрашават Земята и чиито орбити се намират близо до орбитата на нашата планета. Така например, близо 28 000 такива обекта са регистрирани като част от програмата на НАСА за наблюдение на близки до Земята обекти (NEOO). Но откриването на заплахата само по себе си не може да я предотврати.

Като част от мисията DART, НАСА изпрати сонда камикадзе до астероида Дидимос, която ще се опита да промени орбитата на небесното тяло с част от градуса. Въпреки че Дидимос не заплашва Земята, бомбардирането му със специална сонда ще позволи на НАСА да разработи защитни технологии.

Проблемът е, че в рамките на такива проекти, за да се предотврати сблъсък, учените трябва да знаят за приближаването на небесното тяло месеци или дори години предварително, в противен случай просто няма да е възможно да се подготвят навреме. Филип Лубин, инженер в НАСА, предлага нов метод Pi – Терминална защита за човечеството, който е избран за участие в първата фаза на програмата Innovative Advanced Concepts (NIAC).

Вместо да променя орбитата на обекта, проектът Pi предлага той да бъде унищожен чрез „стреляне” с малки ракетни пръти по подобие на космическа пушка. Очаква се това да разбие астероида на много малки парченца, които ще изгорят безопасно в атмосферата.

В зависимост от размера на обекта, „зарядите” ще се доставят в масиви от 10×10 или 50×50 пръти (с маса съответно 100 кг или 40 кг). По посока на обекта могат да бъдат изпратени няколко „вълни” от ракети с химически или ядрени ускорители.

Любин смята, че за бърза реакция заредена система Pi трябва да бъде позиционирана в орбита около Луната или на самия земен спътник. Луната няма атмосфера, която да пречи на наблюденията и се характеризира с ниска гравитация, което е много удобно за пускане на ракетите. В този случай „изстрелът” може да се извърши буквално за няколко минути след идентифициране на заплахата.

Според изчисленията на Любин, 50-метров астероид може да бъде прихванат 5 часа преди удара със Земята. Обект с такъв размер може да унищожи цял град – това е бедствие, сравнимо с 10-мегатона в тротилов еквивателент, подобно на ефекта от Тунгуския метеорит през 1908 г.

Астероид с диаметър 100 м е еквивалентен на 100-мегатонна бомба и може да бъде прихванат на разстояние от един ден полет от Земята. По-малки 20-метрови метеорити, като този, който падна край Челябинск през 2013 г., могат да бъдат прихванати 15 минути преди удара. И накрая, астероид с диаметър 1 км може да бъде неутрализиран, ако е открит 60 дни по-рано – падането на такъв обект може да причини опустошение поне на континентално ниво.

Системата Pi все още е на ниво концепция, но тъй като НАСА проявява реален интерес към проекта и вече го разглежда, с времето тази идея може да се превърне във важен елемент от планетарната отбранителна система.

Коментар