Мобилен дом на колела: мечтата на дигиталния номад

Новата разработка за соларна каравана на швейцарски университет (графика: Worldreach Comms)

За какво се сещате, когато чуете думата каравана? Лято, почивка, забавно пътешествие? Но днес караваните имат нова роля: те могат да бъдат мобилен дом на колела, в който дигиталните номади да живеят и работят през цялата година. Обзаведени с фотоволтаични системи, тези каравани осигуряват всичко необходимо за постоянно обитаване.

Все по-многобройни стават предложенията за каравани, проектирани да осигурят възможност за целогодишно обитаване, включително и пълноценна работа. Те са напълно автономни, тоест не се нуждаят от каквато и да е инфраструктура, за да бъдат малък мобилен дом за съвременния дигитален номад.

Каравана за живот

Ключов елемент от автономния дом на колела е соларният масив. Фотоволтаичните панели върху караваните не са новост, но сега конфигурацията им е различна. Проектантите предвиждат огромни покриви от фотоволтаици, с по 18-20 или 30 високоефективни панела. Някои от новите разработки се хвалят с цели 80 квадратни метра фотоволтаична площ.

Но как толкова много панели ще се поберат върху малкия покрив на каравана?! И за това си има решение: масивите се „сгъват“ по един или друг начин. Например, когато караваната е паркирана, част от панелите се изтеглят настрани и заедно формират по един голям навес от двете страни. Така хем осигуряват открито пространство с покрив непосредствено до мобилния дом, хем добиват слънчева енергия. Когато караваната трябва да потегли, всеки навес се прибира, като се плъзва върху или подпъхва под основния соларен покрив на возилото.

Подобни соларни покриви имат достатъчно производствен капацитет, за да могат да захранят с електроенергия всички уреди в един мобилен дом: осветление, климатик, един-два лаптопа, модул за интернет-достъп, малък хладилник.

По отношение на водата караваните традиционно имат възможности за присъединяване към ВиК система, но все по-често се проектират и с вградено решение за събиране и филтриране на дъждовна вода. Тя е достатъчно годна за къпане и миене. Това означава, че собствениците могат да се установят да живеят буквално навсякъде – и токът, и водата са им осигурени.

За да е комфортен животът в подобен мобилен дом на колела, стените са изградени с дебела изолация. Тя защитава обитателите от крайностите на климата навън. За приготвяне на храната се използват или малки газови печки, или соларни фурни – или и двете.

Обичайно това ново поколение каравани се проектират с малки плъзгащи се вътрешни прегради, които обособяват едно кътче за „домашен офис“. Прозорците са големи за осигуряване на изобилна дневна светлина.

Електромобил с каравана

Да идеш на къмпинг с електромобил и каравана може да е звучало абсурдно досега, но ето, че новото поколение каравани променя играта. Когато електричеството в мобилния дом се добива изцяло от слънчева енергия чрез огромен фотоволтаичен масив, става напълно възможно електромобилът да се зарежда автономно. Това означава, че не е нужна електропреносна инфраструктура, за да може електрическата кола да се движи и да тегли своето ремарке.

Ето така дигиталният номад може да отиде навсякъде и да работи от където и да било, при това цяла година. Той може неограничено да пътува с електромобил и каравана – да живее където и да е, без да се тревожи, че ще остане безпомощен насред пустошта.

Наред с всичко, акумулаторната система на електромобила може да служи за резервно електрозахранване в случай на крайна нужда – ако батерията, вградена в караваната, по някаква причина се окаже изчерпана. Все повече автомобилни производители мислят за батериите на своите електромобили като за мобилни станции за електричество, които поемат и отдават енергия според моментните възможности и потребности.

Примери

През 2021 година калифорнийският производител Living Vehicle пусна нова версия на своето ремарке, предназначено както за краткосрочни пътувания, така и за постоянно обитаване. Идеята е тя да бъде теглена от електромобил. Захранването на цялата система се осигурява от модернизирана енергийна система с 3 520 W слънчеви панели, които поддържат система за съхранение от 57,6 kWh. Караваната има 21,5 кв. м. обитаемо пространство. Банята е с душ с дъждовна вода.

Съвсем наскоро екип на Университета за приложни науки и изкуства в Люцерн в Швейцария представи своя разработка в същия дух. Караваната има на покрива си соларен масив с форма на пеперуда, с площ 80 квадратни метра. Толкова е голям, че може спокойно да презарежда електрическото превозно средство, което тегли караваната, наред с цялото оборудване в него. Вътре в ремаркето даже има малко телевизионно студио – за репортажите на изследователите.

Коментар