Тайван ще премахне ДВГ превозните средства до 2040 г.

Правителството на Тайван следва амбициозен план за въглеродна неутралност
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайванските власти обявиха план за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. Според една от точките, всички нови скутери и леки автомобили, продавани на острова, трябва да бъдат електрически или да работят на водород до 2040 г. Планът беше обявен от Националния съвет за развитие на Тайван (NDC) на пресконференция на 30 март.

През 2018 г. тайванските власти вече се ангажираха да забранят скутери, задвижвани с газ, и ДВГ превозни средства съответно до 2035 и 2040 г., но по-късно островът трябваше да се откаже от целите си, поради натиск от продавачите на коли. Същевременно целта за прехвърляне на всички градски автобусни линии към електрически модели до 2030 г. е изпълнена.

Като част от актуализирания план, всички нови скутери и леки автомобили трябва да се захранват с електричество или водород до 2040 г., съобщи Digitimes. Вместо пълна забрана на ДВГ превозните средства, властите планират повишаване на данъците за подобен транспорт, субсидии за купувачите на електрически превозни средства и подобряване на свързаната инфраструктура.

Очаква се ръстът на потреблението на електроенергия на острова да нараства средно с 2±0,5% годишно. До 2050 г. местните власти планират да получават 60-70% от електроенергията от възобновяеми източници, 9-12% от водородни енергийни източници, 20-27% от централи с изкопаеми горива със специални филтри и още 1% от водноелектрически централи. Ако през 2021 г. островът е внасял 97,4% от енергията, то до 2050 г. този дял трябва да падне под 50%.

Около 31,4 милиарда долара ще бъдат отпуснати за проекти, свързани с енергийния преход, включително разходи за възобновяема и водородна енергия, изграждане на електрически мрежи и съоръжения за съхранение на енергия, електрификация на транспорта и намаляване на вредните емисии.

Частните инвестиции в слънчева енергия и изграждането на офшорни вятърни паркове се очаква да възлизат на 103,7 милиарда долара, а в енергоспестяващи проекти – над 6,9 милиарда долара.

За да ускори прехода към по-чиста енергия в електрониката, правителството ще помогне на фабриките да подобрят производствените техники чрез въвеждане на система за управление на енергията по ISO 50001 и насърчаване на използването на алтернативи на флуорираните газове, които имат много негативно въздействие върху околната среда. Ще бъдат предприети и редица други мерки за екологизиране на индустрията, за да се постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Коментари по темата: „Тайван ще премахне ДВГ превозните средства до 2040 г.”

добавете коментар...

  1. Такеда

    Изобщо обикновените хора НЯМА да могат да си позволят да карат НИКАКВИ коли. Електричеството ще бъде лукс. Безобразната политика на ЕКО ТЕрористите ще върне света в тъмните векове на средновековието.

  2. мхм

    никой няма да кара двг първобитни коли още след 2030г

Коментар