Япония и САЩ ще усвояват 2-нм технология без TSMC

Световната индустрия е силно зависима от TSMC – най-напредналият чипмейкър
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Преди три десетилетия Япония контролираше почти половината от пазара на полупроводникови чипове, чийто оборот тогава не надхвърляше 38 милиарда долара по текущи цени. Сега делът на някогашния лидер е намалял до 10%, но оборотът от чипове се е увеличил поне десет пъти. САЩ и Япония ще се опитат да овладеят усъвършенстваната литография без участието на Тайван, от който са силно зависими в тази област.

Настоящото ръководство на тайванската TSMC се оказа благосклонно към идеята за локализиране на производството на чипове по договор в САЩ и Япония. Завод на TSMC, способен да произвежда 5-нм продукти, трябва да бъде построен в Аризона до 2024 г. Освен това в сравними времеви рамки в Япония ще бъде създадено съвместно предприятие на TSMC със Sony и Denso, което ще произвежда гама от специфични продукти, изискващи литографска технология от 28-нм до 12-нм включително.

Оказва се, че до момента на пускането им в експлоатация новите съоръжения на TSMC извън Тайван няма да използват най-модерната литография. В същото време властите на САЩ и Япония са заинтересовани да намалят или дори да преодолеят напълно технологичната разлика с Тайван в областта на литографията.

Двете страни ще обединят усилията си, за да овладеят съвместно 2-нм и по-модерни технологични процеси за производство на чипове, твърди Nikkei Asian Review. Преговорите за партньорство ще се водят от ръководителите на съответните министерства на САЩ и Япония.

Подобен съюз има рационална основа. В САЩ IBM продължава да разработва усъвършенствани технологични процеси, като през май миналата година демонстрира прототип на 2-нм чип. Но за да въведе технологията в масовото производство, „синият гигант” трябва да бъде подпомогнат от някой. В същото време в Япония има много специалисти както по литографско оборудване, така и по материали за печат на микросхеми, така че страната се очертава като естествен партньор.

Предполага се, че САЩ и Япония ще се опитат да овладеят усъвършенствани методи за дизайн, които позволяват комбиниране на различни кристали и подреждането им на няколко нива. Американските и японските власти няма да пестят финансиране за съответните разработки, защото дори основателят на TSMC многократно е отбелязвал, че САЩ ще се нуждаят от много години и стотици милиарди долари за наваксване на технологичното изоставане.

Коментар