AI се учи от хората как да прави перовскитни PV

Софтуер “улавя” ценния опит на работниците в производството на перовскитни слънчеви клетки (снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Масачузетския технологичен институт, Станфорд и техни колеги от Алианса за наука и технологии в Сингапур проектираха система на база изкуствен интелект (AI), която може да включва данни от опитните работници, както и данни от експерименти, проведени от други изследователи, за да помогне да се контролират множеството променливи, които могат да повлияят на масовото производство на перовскитни фотоволтаични клетки.

Изследователите, чиято статия е публикувана в специализираното издание Joule, са замислили AI системата, за да подобрят метода за плазмена обработка чрез бързо разпръскване (RSPP) за производство на перовскитни слънчеви клетки.

В статия, публикувана на уебсайта на MIT News, се казва: „Производственият процес [RSPP] ще включва движеща се повърхност между ролки или серия от листове, върху които биват напръскани прекурсорните разтвори на перовскитното съединение – или биват нанесени по метода на мастиленоструен принтер, докато листът се придвижва. След това материалът преминава към етап на втвърдяване, осигурявайки бърз и непрекъснат изходящ поток“.

Кодът, разработен от академиците, е споделен в сайта за разработка на софтуер с отворен код GitHub. Оттам производителите на перовскитни соларни системи могат да го изтеглят, а професорът по машинно инженерство от MIT Тонио Буонасиси казва, че изследователите вече се свързват с фотоволтаични компании, за да ги информират за кода и да подпомогнат производството на перовскитни клетки.

Методът цели оптимизиране на мощността на перовскитните клетки. Буонасиси посочва, че колегите му работят върху това да могат да го използват, за да увеличат максимално издръжливостта, както и други потенциални характеристики, при това едновременно.

По данни на изследователския екип, някои китайски компании вече произвеждат перовскитни фотоволтаични модули във вид на соларни керемиди. Има и производители, които се готвят да произвеждат пълноразмерни слънчеви панели от перовскит „в рамките на две години“.

Коментар