Индия очаква първите 6G мрежи до края на десетилетието

Индия има амбиции да гради 6G мрежи, след Япония, Финландия и Южна Корея (снимка: CC0 Public Domain)

Индийското правителство очаква първоначалното внедряване на 6G мрежи да стане до края на десетилетието, съобщи местният вестник Business Standard, цитирайки премиера Нарендра Моди.

По думите на министър-председателя, вече е започнала работата за постигането на тази цел. С това Индия се нарежда сред държавите с най-силни амбиции да въведе в действие бъдещата, все още нестандартизирана генерация телеком мрежи, за която се очаква да се разгърне на пазара чак към 2030 г.

Въпреки дръзкото изявление, Индия все още не е разгърнала 5G мрежи в цялата страна. Нейната местна телекомуникационна индустрия е затаила дъх за дългоочаквания търг за честотен спектър, насрочен за тази година.

Говорейки на събитие на регулатора на телекомуникациите TRAI, Моди заяви, че внедряването на 5G мрежи в Индия ще генерира 450 милиарда долара за местната икономика. „Това не е само увеличаване на скоростта на интернет, но и темпото на развитие и създаване на работни места“, каза Моди, добавяйки, че 5G технологията ще увеличи и растежа в селското стопанство, здравеопазването, образованието, инфраструктурата и логистиката.

За мрежите от шесто поколение се говори интензивно от началото на 2021 година. Япония, Финландия и Южна Корея са сред страните, които най-усърдно работят по развитие на технологията, създаване на прототипи и изготвяне на стандарти. Apple, Intel, Samsung и LG са сред компаниите, дали официална заявка за лидерство в развитието на новата комуникационна система.

Коментар