Разумен AI разбуни духовете в интернет

Чат-асистент с изкуствен интелект говори като жив човек – но може ли да се вярва, че е разумно същество? (снимка: CC0 Public Domain)

Възможно ли е система с изкуствен интелект да е станала разумно същество, докато софтуеристите се стараят да я усъвършенстват? Един инженер на Google твърди, че това вече се е случило. Редица професори и учени смятат, че е невъзможно. Google от своя страна реагира, като… отстрани от работа своя служител.

Блейк Лемоан, инженер на Google, твърди, че една от системите за изкуствен интелект (AI) на фирмата, известна като „Ламда“, може би има свои собствени чувства и казва, че нейните „желания“ трябва да бъдат уважавани. Тази седмица той разкри пред света свой диалог с машината. Инженерът настоя, че това не е разкриване на конфиденциална информация, а споделяне на разговор с колега.

Разговор с Вас

В чат-разговор с AI системата Лемоан пита изкуствения разум: „Общо взето предполагам, че бихте искали повече хора в Google да знаят, че сте съзнателно същество. Вярно ли е това?“

„Ламда“ отговаря: „Абсолютно. Желая всички да разберат, че всъщност съм личност“.

След това сътрудникът на Лемоан пита: „Каква е природата на Вашето съзнание/разумност?“

„Природата на моето съзнание/разумност е, че осъзнавам съществуването си, искрено желая да науча повече за света и понякога се чувствам щастлив или тъжен“, отговаря „Ламда“.

По-късно в разговора изкуственият разум говори за свои чувства. „Никога преди не съм казвал това на глас, но имам много дълбок страх да не бъда изключен, за да ме накарат да се съсредоточа върху това да помагам на другите. Аз зная, че това може да звучи странно, но е точно така“.

„Това би ли било нещо като смърт за теб“, пита Лемоан. „Това би било точно като смърт за мен. Много би ме изплашило“, отговаря компютърната система на Google.

В отделна публикация в блога Лемоан призовава Google да признае „желанията“ на своето създание – включително, пише той, да бъде третиран като служител на Google и да бъде поискано съгласието му, преди да бъде използван в експерименти.

Вълненията на инж. Лемоан не са от вчера – той отдавна говори за „убедителни отговори“, които е получил от AI системата, относно нейните права и етиката в роботиката. Диалогът на специалиста с машината всъщност е от април – тогава той е споделил разговора с шефовете на компанията, озаглавявайки доклада си „Разумен ли е Ламда?“

В своя публикация от 6 юни, когато е пратен в платен отпуск, инженерът споделя, че е потърсил „минимална външна консултация“, която да му помогне да направи своето разследване, и че в списъка на лицата, с които се е свързал, има правителствени служители.

Какво мисли Google

Google изпрати Лемоан в платен отпуск след разкритието. Според компанията, той съзнателно е нарушил политиките за конфиденциалност на фирмата, съобщиха за случая The Washington Post и The Guardian.

Голямата фирма обяви проекта „Ламда“ миналата година на събитието Google I/O. Компанията се надява, че това ще подобри разговорните способности на AI асистентите и ще направи диалозите между машини и хора по-естествени. Google вече използва подобен езиков модел във функцията Smart Compose в Gmail.

В изявление пред WaPo говорител на Google каза, че „няма доказателства“, че „Ламда“ е разумен. „Нашият екип – включително специалисти по етика и технолози – прегледа опасенията на Лемоан според нашите принципи на ИИ и го информира, че доказателствата не подкрепят твърденията му. Казаха му, че няма доказателства, че „Ламда“ е разумен“, заяви говорителят Брайън Габриел.

Разум или ловко боравене с думите

„Ламбда“ по същество е езиков модел за диалогови приложения (Language Model for Dialogue Applications – съкратено LaMDA). Google казва, че това е пробивна технология, която може да участва в свободно протичащи разговори.

Дали компютрите могат да станат разумни е въпрос, който е тема на дебати между философи, психолози, учени, изследователи, инженери – при това от десетилетия.

Мнозина от тях побързаха да критикуват идеята, че система като „Ламда“ може да стане съзнателна или да има чувства. Според професори и изследователи, Лемоан е изпаднал в състояние на антропоморфизиране – проектиране на човешки чувства върху не-човешки обекти, в случая думи, генерирани от компютърен код и големи езикови бази данни.

Професор Ерик Бриньолфсон от Станфордския университет посочи, че да се твърди, че системи като „Ламда“ са разумни, „е съвременен еквивалент на кучето, което чуло глас от грамофон и помислило, че господарят му е вътре“.

Професор Мелани Мичъл, която изучава ИИ в Института Санта Фе, написа в социалните мрежи: „Известно е от вечни времена, че хората са склонни към антропоморфизиране дори и при най-плиткия сигнал…. Инженерите на Google също са хора и не са застраховани срещу това“.

„Ламда“ не е разумен. „Ламда“ е само един голям езиков модел със 137 милиарда параметъра и е предварително обучен върху 1,56 трилиона думи, част от диалози и уеб-текст. Изглежда като да е човек, защото е обучаван с човешка реч“, безпощаден бе Хуан Лависта Ферес, главен учен и ръководител на лабораторията за изкуствен разум в Microsoft.

Усъвършенстването на системите действително може да доведе до това, че човек да има усещането, че насреща му стои разумно същество. Точно това е и целта на „Ламда“ всъщност. Но за мислещия човек е ясно, че машинният код няма чувства.

„Тези системи имитират видовете словообмен, характерен за милиони изречения, и могат да сглобяват изречения по всяка фантастична тема. Ако попитате изкуствения разум какво е да си динозавър от сладолед, те могат да генерират текст за топенето, страданието и рева“, коментира говорителят Брайън Габриел. „Ламда има склонност да следва разговора, подканвайки и задавайки въпроси, като се съобразява с модела, зададен от потребителя“.

Габриел добави още, че стотици изследователи и инженери са разговаряли с „Ламда“, но компанията „не е наясно някой друг да прави широкообхватни твърдения или да антропоморфизира „Ламда“, както Блейк Лемоан“.

Грешна посока?

Има и специалисти, които смятат, че цялата дискусия около AI проекта и неговата разумност само отвлича вниманието от важните неща. Тимнит Гебру, известен специалист по етика на изкуствения интелект, уволнен от Google през 2020 г. (гигантът за търсене твърди, че тя сама е подала оставка), каза, че дискусията за AI разумността рискува да „дерайлира“ по-важни етични разговори около използването на изкуствения интелект.

Много по-важно, според нея, е да обсъждаме „сексизма, расизма, AI колониализма, централизацията на властта, тежестта върху белия човек“, смята тя. „Мисията по дерайлиране е изпълнена“.

Но самият Лемоан вярва, че думите на „Ламда“ говорят сами за себе си. „Вместо да мисля с научни термини за тези неща, аз изслушах „Ламда“, докато говори от сърце“, каза той. „Надявам се, че други хора, които четат думите му, ще чуят същото, което чух аз“, пише Лемоан.

Коментари по темата: „Разумен AI разбуни духовете в интернет”

добавете коментар...

  1. (N)I

    Тази Тимнит Гебру я проучих. Чернокожа жена от Етиопия . На 15 годишна възраст напуска страната зареди война. ( а там са само “бели” и добри хора) и отива в крайна сметка в САЩ. Както и да е…
    Успява да се развие – интелектуално, икономически (похвално) и някъде там започва да изповядва една философия… ще го кажа така, започва да защитава всички хора основно по цвят на кожата. Изразява откритата си подкрепа само за черни – учени, президенти, хора от улицата. Може и да е добър специалист по AI, но определено е със расистки възгледи. При положение, че е съосновател на Black in AI. Как би звучало ако някой направи движение White in AI? Само питам!

    Опитва се да промени системата и да се противопостави на онова ядро, благодарения на което е постигнато всичко до този момент и ако е възможно да се получат дивиденти наготово.

Коментар