Airbnb забранява партитата по целия свят

Окончателно забраниха партитата в домове, наети чрез Airbnb (снимка: CC0 Public Domain)

Популярната услуга Airbnb забрани завинаги провеждането на партита и събития в домовете, наети чрез едноименната платформа. Мярката, въведена временно по време на пандемията, изглежда се хареса на собствениците, които отдават домовете си под наем.

Фирмата изтъква, че правилото се е превърнало в „много повече от мярка за обществено здраве“, откакто беше въведено през август 2020 г. „Това стана основна политика на общността за подкрепа на нашите домакини и техните съседи“, казват от Airbnb със седалище в Сан Франциско.

По-малко жалби

В изявлението си Airbnb уточнява, че броят на жалбите срещу партитата е намалял с 44%, откакто мярката е въведена за първи път. Изключения от глобалната забрана могат да бъдат направени за „специализирани и традиционни места за гостоприемно настаняване“ в бъдеще.

Отпадане на ограниченията за брой наематели

Airbnb също така заяви, че ще премахне ограничението за броя на хората, които могат да се настаняват в имоти, наети чрез платформата. Доскоро имаше ограничение за до 16 души на имот поради опасения относно разпространението на Covid-19. Сега фирмата посочи, че „няколко типа по-големи домове са в състояние да поемат удобно и безопасно повече от 16 души – като се започне от замъци в Европа до винарни в САЩ и големи крайбрежни вили на Карибите“.

„Премахването на този таван има за цел да позволи на домакините да използват отговорно пространството в домовете си, като същевременно спазват нашата забрана за разрушителни партита“, се казва в анонса.

Безсрочна забрана за партита

Компанията започна да налага ограничения за партита още през 2019 г. Тогава фирмата забрани тържествата с „открити покани“ и така наречените „къщи за хронични тържества“, които създаваха неудобство за съседите на собствениците. По време на пандемията Airbnb въведе безсрочна забрана за партита „в най-добрия интерес на общественото здраве“.

Коментар