Отборът ни по природни науки спечели световен турнир

Шампиони, носители на златни и бронзови медали – българският отбор по природни науки
(снимка: Нетера)

Български ученици станаха абсолютни шампиони на юбилейния десети Международен турнир по природни науки IYNT (International Young Naturalist’s Tournament), който се проведе от 21 до 28 август в Тбилиси – Грузия, съобщиха от технологичната компания Нетера, която подкрепя младите таланти.

Тази година българските ученици направиха най-успешното представяне в IYNT. Те спечелиха златен и бронзов медал, а освен това златните ни медалисти станаха и абсолютни първенци в турнира. Те се конкурираха с над 100 други участници от над 10 държави. България е първата страна, която печели IYNT в две поредни години. През 2021-а нашите отбори отново се пребориха за победата.



IYNT e състезание по природни науки за ученици до 17-годишна възраст. В него те представят своите решения на 17 експериментални задачи, които покриват всички основни природни науки – биология, физика, химия, науките за Земята.

Учениците са свободни да използват всякакви материали и апаратура, помощ от специалисти, лаборатории и т.н. Състезанието е отборно, като един екип се състои от шест ученици. IYNT протича под формата на научни битки (science fights).

„Задачата, с която спечелихме финалната битка, бе разработена от двамата ни изключително талантливи участници Александра и Петър. Тя бе посветена на коничните следи, които оставят плаващите във вода лодки, кораби, патици и др. Всеки от нас е наблюдавал това явление, разхождайки се покрай морето или около някое езеро. Оказа се обаче, че физиката, която го описва, е много сложна и дори и в сериозните научни статии, посветени на това явление, тя не е разкрита докрай”, разказа Никола Каравасилев, един от ръководителите на българските шампиони.

Затова се налага Петър и Александра сами да разработят своя теория и след това да я сравнят с експерименталните резултати. „Нашите ученици направиха своите измервания на базата на видеа, заснети от дрон във варненския залив, кадри, получени от Google Earth, и видеа, които ние самите заснехме в детски басейн”, допълва Каравасилев.

Според него, без съмнение може да се каже, че това е едно от най-добрите, ако не и най-доброто решение на задача, давана на IYNT. Съответствието между теорията и експерименталните данни е на практика пълно.

„Нашите ученици подобриха разбирането на явлението и им предстои да напишат научна статия по темата. Журито постави изключително висока оценка на презентацията, опонентът на практика нямаше какви слаби страни да намери и закономерно нашият отбор спечели!”, обобщи Никола Каравасилев.



Абсолютни шампиони и носители на златните медали са отбор „А” – Александра Петкова, Мила Гетова, Невена Брейчева, Илия Василев, Рая Шикова и Стоян Добрев. Бронзовите отличия спечели отбор „Б” – Христо Христов, Лора Лукманова, Ивайло Къртев, Лора Серафимова, Петър Петров и Мария Методиева. Техни ръководители на турнира бяха Никола Каравасилев, Нели Иванова, Пламен Иванов и Явор Йорданов.

Коментари по темата: „Отборът ни по природни науки спечели световен турнир”

добавете коментар...

  1. Купенова

    Браво!

Коментар