Amazon утроява електрическия си авто-парк в Европа

Електрическият транспорт е приоритет за европейските операции на Amazon
(снимка: Amazon)

Най-големият играч в интернет търговията, американската компания Amazon, ще инвестира повече от 1 милиард евро, за да разшири своя парк от електрически ванове и камиони в Европа. На практика, в близките години търговецът ще утрои електрическия си авто-парк, използван на Стария континент.

Днес Amazon обяви намерението си да инвестира повече от 1 милиард евро през следващите пет години, за да разшири използването на нисковъглеродни електрически ванове, камиони и центрове за сортиране в целия Европейски съюз. Очаква се това да доближи компанията до декларираната цел за въглеродна неутралност.Според Amazon, инвестицията ще ускори иновациите в транспортната индустрия като цяло и ще допринесе за развитие на инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства. Разчетите на компанията предвиждат утрояване на автопарка от електрически превозни средства до 2025 г. – от 3000 единици сега до повече от 10 000.

Американският e-commerce колос не разкрива каква част от транспорта директно до магазините в Европа днес е електрически, но уточнява, че само през 2021 г. е направил повече от 100 милиона доставки в региона с 3000 електрически микробуса, съобщи Ройтерс.

През следващите години Amazon планира да купи повече от 1500 електрически превозни средства за доставка на тежки товари – принципно, този вид транспорт се използва при доставки на стоките до центрове за сортиране.

Въпреки че много логистични компании, включително UPS и FedEx, обещаха да купуват повече електрически превозни средства с нулеви емисии, все още няма много такива ванове и камиони в продажба. Редица стартиращи фирми се надпреварват да пуснат електрически ванове и камиони, както и гигантски производители на автомобили като General Motors, Scania и дори Tesla, която обеща да достави електрически камиони Semi още през декември.

Най-голямата поръчка на Amazon е за 100 000 електрически микробуса Rivian Automotive до 2025 г. В допълнение, компанията инвестира в изграждане на хиляди зарядни станции в Европа.Освен това Amazon планира удвояване на броя на центровете за „микромобилност“, които използват устойчив транспорт, включително товарни електрически велосипеди и дори пешеходни куриери. Днес такива решения се прилагат в повече от 20 града за намаляване на емисиите. Amazon цели да постигне въглеродна неутралност до 2040 г.

Коментар