Почина Гордън Мур – човекът, който зададе темпото на чип-индустрията

Гордън Мур, съоснователят на Intel, почина на 94-годишна възраст в дома си в Хаити
(снимка: Intel)

На 94-годишна възраст в САЩ почина Гордън Мур, един от основателите на Intel и автор на закона, определил развитието на полупроводниковата индустрия от възникването ѝ до наши дни – известния Закон на Мур.

Гордън Мур наричаше себе си „случаен предприемач”, но други го смятаха за талантлив инженер, помогнал за създаване на една от най-големите компании в индустрията на полупроводниците, отбелязва Ройтерс. Още през шейсетте години на миналия век той успя да предскаже принципите на развитие на цялата индустрия.

Съоснователят на Intel отдавна беше пенсиониран и прекара последните си дни в къща на Хаваите, заобиколен от семейството и любимите си хора. Той е женен за съпругата си Бети от 1950 г., от която има две деца.

След като излезе в заслужена почивка, Гордън Мур прекара много време в пътуване и риболов, а последното от неговите хобита го подтикна да създаде благотворителна фондация, която се занимава с опазване на водната фауна в различни региони на планетата. Личното богатство на Гордън Мур беше оценено от списание Forbes в на 7,2 милиарда долара в началото на тази година.

Роден в Сан Франциско през 1929 г., Гордън Мур завършва Калифорнийския технологичен институт през 1954 г. Той формулира известния си емпиричен принцип за развитието на полупроводниковата индустрия през 1965 г. в научна статия. Първоначално Мур прогнозира, че плътността на транзисторите на единица площ от полупроводниковата схема ще се удвоява всяка година, но по-късно този период нараства до година и половина, а след това до две.

Анди Гроув (отляво), Робърт Нойс и Гордън Мур от Intel Corporation на снимка от 70-те години
(снимка: Intel)

Гордън Мур започва професионалната си кариера в лабораторията Shockley Semiconductor, където среща Робърт Нойс. През 1957 г. Мур и негови приятели основават Fairchild Semiconductor, а през 1968 г. напускат компанията, за да създадат Intel Corporation, която първоначално се нарича Integrated Electronics.

Първият нает служител на корпорацията е Анди Гроув, който отговаря за цялостното управление на компанията и допринася за успеха на бизнеса на Intel през последните две десетилетия на миналия век.

Гордън Мур е изпълнителен президент на Intel до 1975 г., а от 1979 г. до 1987 г. действа като главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите, като запазва последния пост до 1997 г. През 2006 г. Мур най-накрая напуска Intel, за да се съсредоточи върху филантропията и собствените си интереси.

Intel високо оценява приноса, който нейният съосновател направи за съдбата на цялата полупроводникова индустрия, внимателно пазейки самия „закон на Мур”, който през последните години става все по-труден за следване, поради достигане на предела за миниатюризация на полупроводниците.

Коментар