50 години от първото обаждане по мобилен телефон

Мартин Купър и първите мобилни телефони, създадени от Motorola
(снимка: britannica.com)

Днес се навършват 50 години от първото обаждане по мобилен телефон. Мартин Купър, инженер от американската компания Motorola, провежда първия по рода си разговор на 3 април 1973 г.

Застанал на ъгъла на Шесто авеню в Ню Йорк с голямо кремаво устройство в ръка, Мартин Купър звъни на колега от конкурента Bell Laboratories, за да обяви тържествено, че се обажда от „личен джобен преносим мобилен телефон”.

В отговор от другата страна на линията последвало мълчание. „Мисля, че скърцаше със зъби”, спомня си този исторически момент Купър, цитиран от BBC.

Bell Laboratories, вместо да създаде пълноценно безжично устройство, се фокусира върху разработване на телефон за автомобили, коментира Купър. Motorola обаче избира друг път на развитие и времето доказа правотата ѝ, защото в съвременния свят хората трудно могат да си представят живота без мобилни телефони.

Историческото обаждане на Купър е направено от прототип, който 10 години по-късно става първият сертифициран мобилен телефон, наречен DynaTAC 8000X. Устройството тежи около 800 грама и има размери 22,5×12,5×3,75 см, с изключение на антената.

При пускането му на пазара само заможни хора могат да си позволят да купят първия мобилен телефон, тъй като цената на DynaTAC 8000X е около 11 700 долара.

Любопитното е, че оттогава принципът на предаване на глас през клетъчната мрежа не се е променил много. Мобилният телефон преобразува гласа в електрически сигнал, който се модулира в радиовълна. Радиовълната преминава през клетъчните станции и, достигайки до втория участник в разговора, претърпява обратна трансформация, така че човекът от другия край на линията може да чуе гласа на обаждащия се.

Разбира се, устройствата, които се използват в момента по света, не приличат на първия мобилен телефон. DynaTAC 8000X няма камери или възможност за изпращане на съобщения. Купувачите получали устройство, което може да работи в режим на разговор за около 30 минути, след което трябва да се зарежда 10 часа. В допълнение към това, телефонът има 15 см антена.

94-годишният Мартин Купър обаче не е много впечатлен от дизайна на съвременните смартфони. Той никога не е предполагал, че мобилният телефон ще се превърне в джобен компютър с камери и достъп до интернет. Купър е сигурен, че човечеството все още е в самото начало на революцията на мобилните телефони.

Коментари по темата: „50 години от първото обаждане по мобилен телефон”

добавете коментар...

  1. сега е лудост

    Всеки 12 месеца нови телефони на всеки 2-3 години се развалят и трябва да се купуват нови.

  2. Бъдещето 2050

    След по-малко от 50 години всичките днешни мобилни устройства и смартфони ще са безвъзвратно остарели и ненужни.

Коментар