Европарламентът прие проектозакон, ограничаващ изкуствения интелект

Европа се опитва да регулира разработките и приложението на изкуствения интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският парламент прие тази седмица проектозакон, който ще ограничи използването на изкуствен интелект и освен това ще въведе строги правила за разработчиците на AI.

Проектът на „Закон за изкуствения интелект“ сериозно ще ограничи използването на AI софтуер за лицево разпознаване и също ще изисква от създателите на системи с изкуствен интелект като чатбота ChatGPT да разкрият повече информация за данните, използвани за създаване на техните продукти.

Очаква се окончателният вариант на закона да бъде приет не по-рано от края на тази година, съобщи Ню Йорк Таймс.

Една от основните области на дебат по новия закон беше използването на системите за лицево разпознаване. Европейският парламент гласува за забрана на технологията в реално време, но остават въпроси относно това дали трябва да се правят изключения за националната сигурност и други цели на правоприлагането.

Друга разпоредба забранява на компаниите да събират биометрични данни от социалните мрежи, за да създават бази данни за AI. Тази практика привлече внимание, след като беше използвана от компанията за разпознаване на лица Clearview AI.

Евродепутатите добавиха и забрана за използване на технология за разпознаване на емоции от правоприлагащите органи, граничната охрана, работодателите и образователните институции.

Класификацията на високорисковите AI системи е разширена в проектозакона. Сега тя включва модели, които по мнение на евродепутатите могат да причинят значителна вреда на здравето, безопасността, основните права или социалната среда, както и системи с изкуствен интелект, използвани за влияние върху избирателите и резултата от изборите.

Основните социални медийни платформи, които използват алгоритми за препоръчване на съдържание, също бяха добавени към списъка с висок риск от авторите на документа.

Франсин Бенет, изпълняващ длъжността директор на института Ада Ловлейс – базирана в Лондон организация, която се бори за нови закони за AI – коментира, че предложението на ЕС е „голям крайъгълен камък“.

„Бързо развиващите се и бързо преназначени технологии, разбира се, са трудни за регулиране, когато дори компаниите, създаващи технологията, не разбират напълно как ще се развият нещата. Определено обаче би било по-лошо за всички нас да продължим да работим при пълна липса на адекватна регулация“, каза тя.

Технологичните лидери също се опитват да повлияят на хода на дебата. Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, е посетил най-малко 100 американски законодатели и други глобални политици в Южна Америка, Европа, Африка и Азия през последните месеци. Той призова за регулиране на AI, но предупреди, че предложението на ЕС може да се окаже непосилно трудно за изпълнение.

Окончателният вариант на закона ще бъде съгласуван между органите на Европейския съюз – Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз. Длъжностни лица се надяват да постигнат окончателно споразумение до края на годината.

Коментари по темата: „Европарламентът прие проектозакон, ограничаващ изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. луд

    ВАЖИ САМО ЗАКОНИТЕ НА ПРИРОДАТА, А НЕ НА ИЗМИСЛЕНИ ЗАКОНИ ИЗДАДЕНИ ОТ НЯКАКВИ СИ ТАРИКАТИ КОИТО ПАЗЯТ САМО ТЕХНИТЕ И НА БОГАТИТЕ ПРАВА И ИНТЕРЕСИ, И СЕ СТАРАЯТ ДА ГИ УКРЕПВАТ С РАЗНИ РЕЛИГИОЗНИ ИЗМИШЛЬОТИНИ, ТРАДИЦИИ, ЛЪСКАВИ ДУМИ ЗА ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ И.П.
    НИКОЙ НЕ Е ПРОТИВ ЗА ПРАВИЛАТА КОИТО ИМАТ ПОЛЗИ ОТ ТЯХ, НО КАТО НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА КАКВО Е ВСИЧКО ТОВА.

Коментар