AI пресъздаде песен на Pink Floyd, четейки мозъчни сигнали

“Четенето” на музика от мозъка разкрива интересни перспективи за медицината  
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Калифорнийския университет (UC) в Бъркли за първи път получиха музикална композиция, пресъздадена от сигнали от човешкия мозък. Докато пациентите-доброволци слушали “Another Brick in the Wall (Part 1)” на Pink Floyd, имплантирани в мозъка сензори отчитали мозъчните им показания. 

Разграничаването на ритъма и мелодията в мозъчните сигнали ще помогне за разработване на импланти за хора, които страдат от нарушения на говора и емоционалното възприятие, отбелязва NewAtlas в публикация за експеримента.

За да намерят зони в мозъка, отговорни за възприемането на музиката в широкия смисъл на думата, учените имплантирали в главите на 29 пациенти-доброволци 2268 електрода. Всички те са слушали композицията “Another Brick in the Wall”, превърнала се в рок класика. Паралелно със слушането, мозъчната активност на доброволците е регистрирана от сензори и след това декодирана с помощта на AI алгоритми.

Видео с резултатите от експеримента е публикувано в YouTube. Ценителите на Pink Floyd може да са ужасят от това, което чуват. От друга страна, мозъкът може да служи като вид филтър, който придава на композицията новост и известна оригиналност. Не е изключено научното изследване да доведе и до появата на нови музикални открития.

С намирането на музикално-ориентирани зони в мозъка учените се опитвали да решат проблем с пациенти, страдащи от нарушения във възприемането и възпроизвеждането на речта. Най-общо това се нарича прозодия, или невъзможност за разграничаване на емоции, акценти и други нюанси в речта, което значително ограничава хората в процеса на общуване и социализация.

Четенето на мелодията директно от мозъка помага на учените да идентифицират центровете, отговорни за мелодията и ритъма. Всъщност това е начинът за преодоляване на заболяването – с помощта на импланти и AI алгоритми.

Оказа се, че за музикалната дейност на мозъка отговарят зони, различни от тези, които поддържат речта. На първо място, това е горната темпорална извивка, както и области в сензорно-моторната кора и долната фронтална извивка. В тези зони учените разположили 347 електрода от всички 2268, инсталирани за целите експеримента.

При такива изходни условия е “прочетена” от мозъка легендарната композиция на Pink Floyd, чието качество на възпроизвеждане с AI със сигурност може да бъде подобрено в следващите експерименти. Интересна ще бъде и реакцията на носителите на авторски права.

Коментар