“Уморените коне ги убиват, нали”: Microsoft ще премахне WordPad 

Ветеранът при текстовите редактори WordPad изглежда ще отпадне от Windows
(екранна снимка: старт меню на Windows 11)

След близо три десетилетия вярна служба, Microsoft е на път да изостави популярното приложение WordPad – текстовия редактор-ветеран, доставян заедно с Windows. Вместо него компанията препоръчва на потребителите да ползват Word или Notepad.

WordPad вече не се разработва и няма да получава нови функции или актуализации. Освен това бъдеща актуализация на Windows ще премахне приложението от операционната система, съобщи Neowin, позовавайки се на обновена документация от Microsoft.

Вместо WorPad софтуерният гигант препоръчва на потребителите да използват Microsoft Word за документи с форматиран текст (RTF и DOC) и Notepad за документи с обикновен текст като TXT.

Преди 28 години Microsoft обяви WordPad за наследник на текстовия редактор Write. Програмата стана част от Windows 95, новата операционна система на Microsoft по онова време.

Оттогава WordPad присъства във всяка версия на Windows, като дава на потребителите основни възможности за редактиране на текст, с поддръжка на RTF, DOC, ODT и други популярни файлови формати.

Коментар