Удар срещу Windows 10 – остава без най-бързия Wi-Fi

Windows 10 постепенно ще губи предимства, например актуален Wi-Fi
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft и Intel изглежда ще направят най-популярната десктоп платформа Windows 10 излишна за някои потребители по-рано от официалния срок за прекратяване на поддръжката ѝ. Компютрите с тази платформа едва ли ще могат да работят с най-актуалната версия на Wi-Fi.

Intel по всяка вероятност ще лиши Windows 10 от поддръжка на технологията Wi-Fi 7 – драйверите за неговите модули засега не поддържат тази система. Microsoft може да е доволна от това решение, защото то ще ускори прехода на потребителите към Windows 11, който протича бавничко.

Intel ще направи услуга на Microsoft

Почти сигурно Windows 10 ще остане без поддръжка на Wi-Fi 7 (802.11be) – ново поколение Wi-Fi безжична технология, която работи на 6 GHz и осигурява много високи скорости на трансфер на данни. Intel е замесен в това и не планира да пуска драйвери за Windows 10 на своите Wi-Fi 7 модули, твърди публикация на тематичния портал Neowin.

За подобен сценарий се разчу по-рано тази година от изтекли документи на Intel, в които се посочва, че компанията ще пуска драйвери само за Windows 11 и по-новите операционни системи на Microsoft. По-късно Intel се опита да опровергае това, като спомена Windows 10 в списъка с поддържани операционни системи за модулите BE200 и BE202  но това беше всичко. Тази поддръжка все още не е внедрена в драйверите.

Microsoft пусна Windows 10 през лятото на 2015 г., а през март 2023 г. системата спря да получава функционални актуализации – сега излизат само корекции за сигурност, а пълното прекратяване на поддръжката е насрочено за октомври 2025 г.

Windows 10 все още е най-популярната версия на Windows – с почти 72% от световния пазар, по данни на StatCounter от август 2023 г. Същевременно Microsoft активно промотира операционната система Windows 11, която към момента е инсталирана на близо една четвърт от Windows компютрите (над 23%).

Вероятността Windows 10 да остане без поддръжка на Wi-Fi 7, поне за някои модули на Intel, е много висока. За това свидетелства фактът, че системата не поддържа друга версия на Wi-Fi – с индекс 6E, която, въпреки че отстъпва на Wi-Fi 7 по скорост на трансфер на данни, също работи на честота от 6 GHz.

Стандартът Wi-Fi 6E се появи в началото на 2021 г. Що се отнася до Wi-Fi 7, разпространението на този стандарт за безжична мрежа все още не е започнало. Спецификациите му бяха публикувани в края на 2020 г. Технологията позволява трансфер на данни при 6 Gbps, но модулите Intel BE200 и BE202 няма да я поддържат, ако спецификациите на Intel са окончателни.

Има вратичка все пак…

Същевременно, има поне един неофициален начин за интегриране на Wi-Fi 7 поддръжка в модулите на Intel за Windows 10. Според експертите на Neowin, това може да стане просто чрез инсталиране на по-стари драйвери на Intel.

От своя страна, Intel твърди, че поддръжката на 6 GHz е налична само в драйвери версия 22.70.0 или по-нови. В действителност не е така – тази поддръжка е налична и в по-старата версия 22.45.1.1, чието инсталиране активира поддръжка на поне Wi-Fi 6E в Windows 10.

Колко добре работи този метод ще стане ясно още през 2024 г., когато рутери с Wi-Fi 7 започнат да се появяват масово при търговците на дребно.

Смисълът от Wi-Fi 7

Единственото значително предимство на Wi-Fi 7 пред Wi-Fi 6 и още повече спрямо Wi-Fi 5 е трансферът на данни на ниво от 46 Gbit/s. Wi-Fi 6 доставя 11 Gbps, а скоростите на Wi-Fi 5 не надвишават 7 Gbps.

Друга важна характеристика е поддръжката на честота от 6 GHz, която все още не е „разпръсната” като 2,4 GHz. Всяка жилищна сграда или офис сграда има десетки Wi-Fi мрежи, работещи на 2,4 GHz, което може да причини смущения. Тази честота се използва също от безжични мишки и клавиатури.

Поддръжката на честота 5 GHz, която се появи в Wi-Fi 5, решава проблема, но само частично – тези, които бяха уморени от мрежови неволи при работа на 2,4 GHz, започнаха масово да преминават към 5 GHz и в резултат на това ситуацията се повтори, макар и не в такъв мащаб.

Коментар