Какво означава първата глоба за космически боклук?

Задава се каскада от мерки, които ще принудят спътниковите оператори да почистват отломките си (снимка: CC0 Public Domain)

Федералната комисия по комуникациите (FCC) на САЩ обяви първата наложена глоба за космически отпадъци, нареждайки на американския телевизионен доставчик Dish да плати 150 000 долара за това, че не е преместил един от сателитите си в безопасна орбита. Какво означава това за света?

„Това определено е много важен и символичен момент за борбата с отломките“, казва Мишел Ханлън, юрист в Университета на Мисисипи. Случаят е прецедент в борбата с космическите отпадъци, но касае не само телевизионните доставчици. Доста други индустрии могат да са засегнати, в това число доставчици на метеорологични прогнози и оператори на спътникови мрежи за интернет. Сега вече те имат повод да се страхуват да не опетнят репутацията си.

Въпреки че глобата от 150 000 долара на FCC по същество е скромна, тя все пак „отвя“ повече от 13% от цената на акциите на Dish, намалявайки пазарната капитализация на компанията. Кой би искал да го споходи подобна съдба?

Тласък на един все още скромен пазар

От друг страна мерките по санкциониране на оператори на сателитни мрежи могат да помогнат да се се вдъхне нов живот на все още скромния пазар на услуги по комерсиално премахване на космически отпадъци. Глобата по същество определя цена – 150 000 долара – за компании като Astroscale в Япония и ClearSpace в Швейцария, които да се стремят да предоставят услуги, които използват по-малки космически кораби да се приближат до мъртвите сателити или ракети и да ги изтеглят обратно в атмосферата.

„Това е наистина интересен въпрос – какъв ефект ще има глоба от такъв мащаб върху пазара на услуги за активно отстраняване на отломките“, казва Кристофър Нюман, юрист от университета Нортумбрия в Обединеното кралство.

Зареждането на сателити също е опция, което може да се развие. През 2021 г. американската аерокосмическа компания Northrop Grumman зареди с гориво сателит в геостационарна орбита, за да удължи живота му – и това се случи за първи път.

Нюман казва, че фирмите за отстраняване на космически отпадъци досега са имали големи затруднения да намерят клиенти, готови да плащат. Но сега действието срещу Dish може да промени картината. „Компаниите вече са уведомени, че ще носят отговорност за неспазване на лицензите“, казва той. „Така че това трябва да стимулира дискусия между двете индустрии“.

Регулации в ход

Днес в орбитата около Земята има повече от 8 000 активни спътника, почти 2 000 мъртви сателита и стотици празни ракети. Управлението на тези обекти и предотвратяването на сблъсъци е огромна задача, която става все по-трудна, тъй като броят на сателитите нараства бързо. Влошаващата се ситуация до голяма степен се дължи на мега-съзвездията от стотици или хиляди сателити от компании като SpaceX и Amazon, предназначени да излъчват интернет до всяко кътче на земното кълбо.

„Плътността на сателитите, които се движат с няколко километра в секунда, е много висока“, казва Саманта Лоулър, астроном от университета на Реджина в Канада. „Ако има сблъсък в орбита, можем да загубим способността да използваме ниската околоземна орбита“.

Въпреки че няма официални закони за изчистване на космически боклуци в която и да е страна, все повече национални регулатори одобряват сателити за изстрелване и започват да мислят за насоки, с които да предотвратят претрупването на космоса с летящи боклуци.

Има и още интересни аспекти в този нов сюжет, който тепърва ще наблюдаваме. Сега FCC има петгодишно правило за премахване на сателитите от ниска земна орбита – такива на по-малко от 2000 километра над повърхността на планетата. Това трябва да се случва след края на тяхната мисия. За сателити на по-високи орбити такова премахване не винаги е възможно.

Отговорността на компаниите

Сателитът на Dish, наречен EchoStar-7 и изстрелян през 2002 г., беше в геостационарна орбита на около 35 000 километра над земната повърхност. През 2012 г. Dish се споразумя с FCC за план за преместване на сателита с 300 километра по-високо в така наречената „гробищна орбита“. Въпреки това през 2022 г. Dish разкри, че сателитът е имал гориво само за 122 км. издигане. Това доведе до споразумение, договорено с FCC.

Тази подробност, наглед незначителна, също има важно послание. Това е признаване за отговорността на компанията. Неспазването на споразумението и последвалата глоба от 150 000 долара потвърждава и отговорността, и сериозността на случая.

Всичко това е изцяло нов етап в историята на космическите програми, където и досега беше възможно една компания да съди друга компания, ако се е стигнало до сблъсък на сателитите в небето над главите ни. Подобни събития всъщност не липсват.

През 1978 г. Канада реши да съди Русия за отломки, паднали върху нейна територия от сателит с ядрен двигател, като в крайна сметка се споразумя за сума от над 2 милиона долара. През 1979 г. австралийският град Есперанс на шега глоби НАСА с $400, след като парчета от космическата станция Skylab паднаха в региона. През 2018 г. американският стартъп Swarm Technologies беше глобен с 900 000 долара от FCC за изстрелване на сателити без разрешение.

Има и други мерки, които скоро можем да видим в действие. Възможно е да се стигне дотам, че ако една фирма не си събира космическите отпадъци, тя няма да може да получи одобрение да изстрелва сателити в продължение на няколко години, посочва Ханлън „Ако шофирате в нетрезво състояние, книжката ви може да бъде отнета. Подобни мерки може да видим скоро и в космоса“.

Коментари по темата: „Какво означава първата глоба за космически боклук?”

добавете коментар...

  1. op

    Първата глоба, означава, че някой ще си сложи парите от глобата в джоба и няма да почисти боклука.

Коментар