Програмистите изглежда бягат от крипто-индустрията

Разработчиците на софтуер за крипто-индустрията са намалели наполовина от януари 2022 г. досега (снимки: CC0 Public Domain)

Броят на активните софтуерни разработчици в сегмента с отворен код на крипто-индустрията е спаднал до тригодишно дъно, установи проучване на рисковите инвеститори Andreessen Horowitz (a16z) и Electric Capital.

Изследването „State of Crypto Index” показва, че броят на програмистите, работещи в тази област, е намалял почти наполовина. От януари миналата година до септември 2023 г. активните разработчици в сегмента са намалели от 36,5 хиляди на 19,6 хиляди.

Тези цифри са сравнени с края на 2020 г., когато имаше не повече от 18,1 хиляди разработчици в разглеждания сегмент. Скоро след това на пазара надделя възходящата тенденция, чийто пик беше в самото начало на 2022 г. Според данните на a16z, дори през септември 2020 г. броят на активните разработчици е бил по-голям отколкото е сега.

Техническият директор на a16z, Еди Лазарин, коментира, че показаните стойности може да не разкриват цялата история. За проследяване на активните разработчици, компанията използва популярния екосистемен проект на Electric Capital, чрез който идентифицира GitHub хранилища, свързани с крипто-проекти.

Този ​​инструмент позволява ефективно да се проследяват хранилища, които са фокусирани изцяло върху крипто-проекти, и да се определи броят на техните активни разработчици. Интересно е обаче и колко разработки се извършват извън сегмента с отворен код, добавя Еди Лазарин.

Създателите на крипто-платформи често предпочитат да работят по модел с отворен код – заради необходимостта от децентрализация и взаимно доверие, в името на което са готови да се откажат от интелектуалната собственост върху кода.

И докато сривът на пазара през 2022 г. може в голяма степен да е изплашил разработчиците, a16z подозира, че мнозина всъщност са преминали към създаване на крипто-приложения. Активността там очевидно нараства, но проследяването на броя на разработчиците е много по-трудно, казват анализаторите.

В крайна сметка не може да се изключи, че разработването на нови инструменти в крипто-индустрията бележи растеж, а не спад. Анализаторите на a16z също проследяват обема на изтеглянията на софтуерни библиотеки за разработчици и установяват, че този брой достига своята пикова стойност точно през септември.

2022-а е годината, в която се спукаха много „балони” като FTX/Alameda и резкият спад в стойността на криптовалутите е само един от най-видимите ефекти от това. Но впоследствие стойността на криптовалутите започна да се покачва и отново се засили пазарната активност.

Според наблюдатели на пазара, по-правдоподобната версия е, че активността на разработчиците също нараства, просто мнозина са преминали към други направления. Факт е и тенденцията към държавно регулиране на крипто-платформите.

От една страна, това е доказателство, че крипто пазарът е достигнал зрялост. От друга страна, това са гарантирани радикални промени във функционирането на много проекти и собствениците им очевидно се подготвят. Това включва разработване на нов блокчейн софтуер.

Коментари по темата: „Програмистите изглежда бягат от крипто-индустрията”

добавете коментар...

  1. mhm

    Глупости :)))

Коментар