Българска AI разработка променя ERP системите

„Предоставяме на бизнеса лесен и достъпен инструмент да се сдобие със свой изкуствен интелект”, казва Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG
(снимка: ERP.BG)

Нов AI модул, интегриран в системата на българската компания ERP.BG, включва пълноценно изкуствения интелект във фирмената комуникация. На практика клиентите на бизнес софтуера могат сами да си създават изкуствен интелект, обучен за дейността им, съобщиха от разработчика.

„Това, което предоставяме на бизнеса, е лесен и достъпен инструмент да се сдобие със свой изкуствен интелект. С него дори малките и средни фирми ще могат да постигнат ниво на автоматизация, което до сега големите корпорации правеха с много усилия и ресурси”, сподели Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG.

Обучението на изкуствения интелект може да се извършва от всеки екип и е интегрирано с функциите за комуникация и сътрудничество в компанията. Така роботът може да започне пълноценно да участва във вътрешнофирмените чатове, поясни Аржентински. Самото обучение на софтуерните роботи включва корпоративни данни и затова е интегрирано в основната ERP система.

Новият модул AI ще влезе в следващата версия 24 на системата ERP.net. За сега той работи с ChatGPT, но платформата позволява в бъдеще да се използват и други големи езикови модели. Компанията планира да го пусне не само в България, но и на други национални пазари.

Разработката на модула стана възможна, след като през август OpenAI, създателят на ChatGPT, го отвори за персонализация от трети страни. Това позволява моделът да бъде обучаван от външни организации и да търси в данните на конкретна фирма или сегмент.

Познатите до момента генеративни модели с енциклопедични познания за света са лесно достъпни, но тяхното предназначение е твърде общо, а използването им в работното ежедневие остава откъснато от централизираната система, с която компаниите управляват процесите и задачите си. Тези ограничения изваждат изкуствения интелект от контекста на конкретната организация и нейните дейности, а това не позволява на бизнеса да извлече максимума от използването на подобни решения, коментира Аржентински.

Новият модул AI в платформата ERP.net, от своя страна, позволява да се създават един или повече модели, като всеки от тях има своето предназначение. Те могат да се персонализират и обучават съобразно спецификите в бизнес операциите на организацията.

Нещо повече – тези модели могат да бъдат подреждани в сложни йерархични структури, както и да се обединяват в по-големи, които подпомагат работата в различни проекти и екипи. Резултатът е изкуствен интелект, базиран на ChatGPT, но създаден специално за конкретен бизнес и съобразен с неговите специфики.

Според Иван Аржентински, тази иновация тепърва предстои да променя ERP системите и да улесни процеса по дефиниране на правила за тяхната работа, който към момента се извършва от консултанти.

Коментар