Телекомите към ЕС: не пипайте регулациите!

Европейската телеком индустрия стигна до извода, че опитите на ЕС да подпомага новото поколение телекомуникации по-скоро пречи на развитието на мрежите (снимка: CC0 Public Domain)

Телекомуникационната индустрия на ЕС се обедини в изразяването на силна „загриженост“ относно текущите преговори и подготовка на „Закона за гигабитовата инфраструктура“. Няколко секторни сдружения предупреждават за „непредвидени последици, ако предложенията бъдат приложени в сегашния си вид“.

Глобалната GSM асоциация, GIGA Europe – обединение на инвестиращите в 5G телекоми, сдружението на европейските оператори на телекомуникационни мрежи ETNO и асоциацията за конкурентна европейска телекомуникационна среда ECTA разпространиха съвместно становище, с което се обявяват за отмяна на всички запланувани нови намеси на европейските регулатори в телеком средата. Съвместната позиция е изготвена във връзка с подготовката на „Закона за гигабитовата инфраструктура“.

Намеренията на ЕС в Закона за гигабитовата инфраструктура

Законът на ЕС за гигабитовата инфраструктура (GIA – Gigabit Infrastructure Act) е замислен да замени съществуващата директива за намаляване на разходите за широколентов достъп (BCRD) от 2014 г. Той бе одобрен от Съвета на Европа през декември и би трябвало да премине през последните съгласувателни и одобрителни процедури през тази година.

Според представителите на ЕС, GIA е “основен законодателен акт за постигане на целите и задачите за свързаност на Европа, както е посочено в цифровия компас на ЕС за това десетилетие, така наречената „Програма за политика за цифровото десетилетие“, ….и за внедряване на следващо поколение електронни съобщителни мрежи в ЕС.”

Одобрението, постигнато от Съвета на Европа през декември, е „важна стъпка за ускоряване на разгръщането на високоскоростна широколентова инфраструктура в целия ЕС”, казва Мария Гонзалес Веракрус, испански държавен секретар по телекомуникациите и цифровите инфраструктури. “След като новите правила бъдат приети и въведени в сила, ще можем ефективно да отговорим на непрекъснато нарастващата нужда на нашите граждани и предприятия от достъп до мрежи с много по-голям капацитет от днешния”.

Според Еврокомисията, новият закон би трябвало да „намали ненужно високите разходи за разгръщане на електронна съобщителна инфраструктура, отчасти причинени от процедурите за издаване на разрешителни преди разгръщането или надграждането на мрежите”. Тези процедури все още са сложни, понякога дълги и различни в отделните държави-членки.

Друг аргумент на европейските органи е стремежът нормата да „ускори разгръщането на мрежите, да осигури правна сигурност и прозрачност за всички участващи икономически участници и да гарантира по-ефективни процеси на планиране и разгръщане за операторите на обществени електронни съобщителни мрежи.

Телеком индустрията вижда промяната по друг начин

Телекомуникационните оператори в Европа обаче виждат новата норма в съвсем друга светлина. „Първоначално Европейската комисия възнамеряваше този регламент да предостави начин за намаляване на разходите и времето за внедряване на 5G и гигабитова мрежа. Вместо това текущите преговори рискуват да го превърнат в мярка, която наказва телекомуникационните оператори, без да доведе до реална полза от гледна точка на административно опростяване,“ гласи съвместното становище.

Според телеком-индустрията, ключовите мерки, които биха помогнали за ускоряване на разгръщането на мрежата, сега се поставят под съмнение. Те включват така наречените „мълчаливи одобрения“, които позволяват инсталиране на оптични влакна, когато разрешителните за строеж не са предоставени в разумен срок.

Освен това, според бизнеса, историческите усилия за инвестиране в 5G и оптични влакна в целия ЕС ще бъдат подкопани от предложенията за агресивно и неоправдано регулиране на цените на конкурентни пазари за комуникации в рамките на ЕС, без оценка на въздействието или доказателства за пазарен провал.

Държавата по-добре да не се намесва

Осигуряването на цифрови мрежи не е грижа само на телекомуникационните компании: те са от решаващо значение за просперитета на цяла Европа, като осигуряват гръбнака на модерна, ефективна и устойчива икономика за европейските граждани, казва обединената индустрия. Тя призовава за ненамеса на държавните органи.

„Освен ако не бъде запазен оригиналният дух на предложението на Европейската комисия, телекомуникационната индустрия на ЕС смята, че запазването на настоящите правила би било по-малко вредно за разгръщането на мрежата, отколкото прилагането на зле замислен регламент. Това рискува да остави пагубно наследство върху нашия сектор в рамките на оставащия мандат на ЕС“.

Коментари по темата: „Телекомите към ЕС: не пипайте регулациите!”

добавете коментар...

  1. ЛелеМайко

    Ако се управляваха държавите особено в ЕС от хора с ум защо да не се намесва – ама са дебили – примера с GDPR глупоста на всеки сайт да се съгласяваш с бисквитите и какви ли не даже и забавни съобщения има :
    Хайде де кой не харесва бисквитки? Съгласи си.
    Въопще докато демокрацията е поголовна а данъците не са , а вместо това са процент от заплатата – ето това винаги ще означава че Сократ е бил прав за Дефекациата/Дефектокрация наречена Демокрация – че ТЯ НЕ Е ЗА ВСИЧКИ неможе всеки да управлява особено дебили дори и само да гласуват НЕМОЖЕ – ето затова България е Бърглария (бърглар е дума на английски и означава крадец и идва от името българско буквално). Да не говорим и че е и Вулгария, Варвария, Барбария , и само Барбари не сме защото не бръснем никой в Барбар шопа -Barbar shop – бръснарница.
    Как така стана а? И защо Управляващите дори имат прилики с Тодор Живков че и партията е власта? Толкоз години и нищо.
    Затова нека монополите да си ни крадът и да раздават корупция на дебилите на власт.

Коментар