Остър недостиг на кадри за производството на чипове

Intel е най-големият бенефициент по Закона за чиповете, но може да бъде засегнат от недостига на персонал, който е проблем за цялата индустрия (снимка: Intel)

Индустрията на полупроводниците се сблъсква с остър недостиг на персонал, ангажиран в производството на чипове. Няма кой да запълни десетките хиляди работни места, които компаниите от сектора откриват.

Съединените щати са изправени пред перспективата за сериозен недостиг на работна ръка в сектора за полупроводниците, който при най-негативния сценарий може да достигне 171 хил. души. За да се справят с проблема, властите стартират серия от проекти, насочени към човешките ресурси. Инициативата Workforce Partner Alliance (WFPA) ще бъде финансирана по програма, заложена в Закона за чиповете, а реализираните проекти трябва да дадат осезаеми резултати през следващите две години.

САЩ ще насочат поне няколко десетки милиона долара за справяне с възникващия недостиг на персонал в полупроводниковата индустрия, съобщи Блумбърг. Според Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA), до 2030 г. недостигът на работна ръка ще достигне 67 хиляди души. Прогнозата на анкетираните експерти от индустрията е още по-песимистична – 90 хиляди работни места ще останат незаети.

В същото време САЩ планират да произвеждат поне 20% от всички най-модерни интегрални схеми в света до 2030 г. За постигане на тази цел се очаква да бъдат разкрити 238 хил. нови работни места в индустрията, но има риск само 67 хил. (около 28%) от тези позиции да бъдат заети, ако властите и браншът не предприемат спешни мерки за увеличаване на броя на специалистите в сектора.

Инициативата WFPA

Новата инициатива WFPA има за цел да се справи напълно или поне частично с този неотложен проблем. Програмата ще бъде финансирана със средства от федералния бюджет, отпуснати като част от прилагането на Закона за чиповете. Отговорността за администрирането на проекта се носи от организацията с нестопанска цел Natcast (Национален център за развитие на полупроводниковите технологии), която управлява консорциума NSTC (Национален център за полупроводникови технологии), създаден в съответствие със Закона за чиповете.

NSTC разполага с 5 милиарда долара, част от които ще бъдат използвани за прилагане на WFPA. Средствата ще се разпределят между 10 отделни проекта за подготовка на работна сила за полупроводниковата индустрия под формата на грантове. Заявленията се отварят на 26 юли 2024 г. Могат да кандидатстват както търговски организации, така и организации с нестопанска цел, регистрирани в Съединените щати (но не непременно американски).

Размерът на безвъзмездната помощ ще варира от 500 хиляди до 2 милиона долара във всеки от проектите, които трябва да бъдат реализирани в рамките на следващите две години. Така общият размер на финансирането на първия етап от изпълнението на WFPA няма да надвишава 20 милиона долара.

През следващите няколко месеца обаче Natcast възнамерява да стартира още една итерация на процеса за подбор на кандидати за участие в проекта. Това означава, че общите разходи могат да бъдат оценени само след преглед на всички заявления.

Фокус върху образованието

Въз основа на резултатите от проучване на американския пазар на труда, проведено през май 2024 г., консултантската компания McKinsey & Company препоръча на представителите на полупроводниковата индустрия да решат проблема с недостига на персонал чрез установяване на директни връзки с образователни организации в Съединените щати.

Според експерти, производителите на чипове трябва да договорят стартиране на програми за специализирано сертифициране с колежи и институции за основно професионално образование. Трябва да се обърне внимание и на учениците от средните училища. Един от пионерите в инициативата е южнокорейската Samsung, която се готви да приеме гимназисти на неплатен стаж в завода си в Остин, Аризона.

Откакто Законът за чиповете влезе в сила, повече от 50 обществени колежа в Съединените щати обявиха, че стартират или разширяват съществуващи образователни програми за обучение на кадри за полупроводниковата индустрия.

Закона за чиповете и неговите бенефициенти

Законът за чиповете беше одобрен от президента Байдън през август 2022 г. По отношение на националната полупроводникова индустрия, законът първоначално предвиждаше отпускане на 39 милиарда долара за изграждане на производствени съоръжения за чипове на територията на САЩ, както и 11 милиарда долара за R&D и обучение на квалифицирани специалисти в областта на полупроводниците.

Инициативата е насочена към укрепване на веригите за доставки на чипове и също така се разглежда от американските власти като симетричен отговор на Китай, който инвестира сериозно в развитието на националната полупроводникова индустрия през последните години.

Сред най-големите бенефициенти на Закона за чиповете са транснационалните корпорации Intel, TSMC, Samsung и Micron, които претендират за лъвския пай от всички средства, предвидени в рамките на инициативата. Компаниите също очакват от 40 до 60 милиона долара за обучение на квалифициран персонал.

Рекордьорът по размер на държавната подкрепа, одобрена от американските власти, е Intel – компанията разчита на помощ в размер на около 20 милиарда долара, повече от половината от които под формата на заеми, по данни от Министерството на търговията на САЩ.

Грешни разчети

Изглежда обаче, че американските власти са изчислили погрешно търсенето на държавно финансиране съгласно Закона за чиповете от страна на производителите. Субсидии ще получават само най-напредналите кандидати, а програмата за подпомагане на научноизследователската и развойна дейност в областта на полупроводниците беше спряна.

Въпреки това изграждането на R&D обекти ще бъде допълнително финансирано, но разпределението на средствата ще се извършва по други канали, обещават американските власти.

Коментар