Oracle връща производство в САЩ

Oracle е поредната американска корпорация, която връща производство в САЩ

Oracle е поредната американска корпорация, която връща производство в САЩ

Американската корпорация Oracle планира да пренесе 130 работни места от Мексико в завода си за сървъри в Хилсбъро, Орегон. Съществуващите там 300 работни места също ще бъдат запазени, съобщават от управата на щата.

Решението на Oracle отразява нова тенденция сред американските компании, а именно: постепенно да връщат производството в родината си. Така например, Apple заяви намерение да отвори завод в САЩ за производство на Mac компютри, а Intel строи в Орегон предприятие за 14-нанометрови чипове.

С пренасянето на производството на сървъри на родна земя Oracle ще може да реагира по-бързо на нуждите на американските клиенти, като същевременно ще създаде нови работни места в щата Орегон и така ще подкрепи местната икономика.

Властите насърчават Oracle да предприеме подобна стъпка. Компанията ще получи безлихвен заем в размер на $750 000 от стратегическия резервен фонд на Орегон. В допълнение, Oracle ще получи $649 000 по програма за разширяване на бизнеса в щата. Заемите се дават под гаранция за създаване на нови работни места и запазване на съществуващите.

Oracle стана собственик на завода в Хилсбъро през 2010 година, когато погълна производителя на сървъри Sun Microsystems. В предприятието се произвеждат устройства от линиите Exalogic, Exadata, Sparc SuperCluster, Big Data Appliance и ZFS Backup Appliance.

В скорошно свое изявление президентът на САЩ Барак Обама каза, Америка трябва да стане магнит за нови серийни производства и работни места. По неговите думи, в Китай става все по-трудно да се изнася производство, а Америка повишава своята конкурентоспособност и производителност.

Заводите в Азия и Южна Америка стават все по-неизгодни за американските производители. Организациите за защита на правата на работниците инициират международни проверки и изискват подобряване на условията на труд за местните хора, например в заводите на Foxcoon в Китай, които произвеждат за Apple и други водещи марки.

Коментар