Жените във властта биха подобрили положението

Европейците са на мнение, че участието на повече жени в политическата власт и назначаването им на влиятелни политически постове ще се отрази благоприятно на развиващите се страни

Европейците са на мнение, че участието на повече жени в политическата власт и назначаването им на влиятелни политически постове ще се отрази благоприятно на развиващите се страни

По-голямото участие на жените във властта в развиващите се страни ще има благоприятен ефект, според гражданите на ЕС. Внавечерието на Международния ден на жената излезе ново проучване на Евробарометър, което показва, че според 78 % от европейците, ако повече жени участват в политическата власт в развиващите се страни, „положението ще се подобри“.

Над три четвърти от анкетираните са на мнение, че заемането на повече ръководни постове от жени в развиващите се страни ще доведе до по-голямо зачитане на правата на човека, като 72% смятат, че ще се подобрят и условията на живот, а 65 % — че ще се предотвратят конфликти и войни.

Според над 90 % от европейците равенството между половете подобрява функционирането на обществото като цяло и правата на жените трябва да бъдат вземани под внимание във всички програми за помощ.

На въпроса как проблемите в развиващите се страни се отразяват на мъжете и жените, повечето запитани смятат, че жените страдат в по-голяма степен от мъжете от физическо насилие (83 %) и от проблеми, свързани с достъпа до образование (63%), незачитането на основни права на човека и липсата на доходи/работа (по 61% за двете).

Жените в развиващите се страни продължават да бъдат подложени на тежка дискриминация. Съществуват сериозни рискове за тяхното здраве, особено при младите майки. Една трета от всички жени са се сблъсквали с насилие през живота си. ЕС е вторият най-голям донор в света и като такъв трябва да играе водеща роля в подпомагането на развитието на жените и момичетата.

От 2004 г. насам, благодарение на подкрепата на Комисията, над 85 000 нови ученички са се записали да посещават средно училище, над четири милиона раждания са протекли в присъствието на здравни работници и са извършени над 10,8 милиона консултации по въпроси на репродуктивното здраве.

В проучването на Евробарометър са участвали над 25 000 души от 27-те държави членки. Над 90 % от запитаните смятат, че равенството между половете подобрява функционирането на обществото и правата на жените трябва да бъдат вземани под внимание във всички програми за помощ. Според анкетираните гладът и недохранването (50%) и ХИВ/Спин (59%) са единствените проблеми, които засягат мъжете и жените в еднаква степен.

Европейците са на мнение, че участието на повече жени в политическата власт и назначаването им на влиятелни политически постове ще се отрази благоприятно на развиващите се страни. Сред заявилите, че „положението ще се подобри“, ако съответните постове бъдат заети от жени, най-много са шведите, финландците и ирландците.

Коментар