САЩ затягат контрола над виртуалните пари

Властите в САЩ ще се опитат да приравнят виртуалните пари към реалните

Властите в САЩ ще се опитат да приравнят виртуалните пари към реалните

Финансовото министерство на САЩ планира да засили контрола над дейността на услугите за покупка и обмяна на виртуални валути, като ги приравни към системите за парични преводи от рода на Western Union. Според експертите, доставката на електронни пари, които още не са обвързани към реална валута, попада под ударите на закона срещу прането на пари и изисква разкриване на информация за подозрителни транзакции пред надзираващите органи.

Управлението за противодействие на финансовите престъпления към Министерство на финансите на САЩ (FinCEN) ще поддържа платформа за покупки и обмяна на виртуални пари, като ще предоставя на клиентите възможност да си водят онлайн портфейли. Предполага се, че доставчиците на виртуални средства за плащане ще бъдат задължени да поддържат специална счетоводна система, както и да предоставят на органите информация за сделки над 10 хиляди долара.

В допълнение, компаниите, опериращи с виртуални пари, ще трябва да се регистрират като доставчици на платежни услуги (MSB), което ще доведе до допълнителни проверки от страна на регулатора. Според властите, подобно изискване ще помогне в борбата срещу прането на пари и извършването на нелегални финансови транзакции, например от наркотрафик.

Новите изисквания ще се стоварят с пълна сила върху популярната система за виртуални плащания Bitcoin, която оперира от 2009 година. Нейна особеност е пиринговата (p2p) система за предаване на данни, която съдържа две нива на защита на информацията за  портфейла и сключените сделки. В самата система липсва централизиран емитент или регулатор, функциите на какъвто се изпълняват от набор от правила и непосредствено от участниците в системата.

Bitcoin се отличава също с непостоянен курс на валутата. От момента на пускане на системата една монета е поскъпнала от 0,3 цента до 73 долара. В обръщение се намират монети на обща стойност над 800 милиона долара, които се приемат от стотици интернет-магазини. Монетите Bitcoins могат лесно да се преобразуват не само в реални пари, но и в други виртуални валути.

Ръководството на Bitcoin открито се противопоставя на регулациите на виртуалните пари. Самата система бе замислена като алтернатива и протест срещу съвременните парични системи. Според Патрик Мурк, представител на Bitcoin Foundation, в сегашния си вид изискванията на FinCEN не могат да бъдат изпълнени от повечето потребителски системи – те трябва да се регистрират като MSB, което е абсурдно.

Bitcoin смята, че FinCEN не притежава инструменти, с които да принуди участниците на пазара да изпълнят нейните изисквания, преди да бъдат направени сериозни промени в законодателството.

Коментари по темата: „САЩ затягат контрола над виртуалните пари”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Какъв е проблемът на Bitcoin, след като “липсва централизиран емитент”? Точно този централен контролиращ орган трябва да се регистрира според закона…

    Другото особено смешно нещо е това, че така нямаш право да създадеш сайт, в който да получаваш точки, извършвайки някаква работа. Това е често срещана практика. Тези точки спокойно могат да бъдат наречени виртуални пари…

    Между другото аргументите от вида, че “подобно изискване ще помогне в борбата извършването на нелегални финансови транзакции, например от наркотрафик” са направо смешни. Нелегалните транзакции ще преминават през нелегални (а не легални) виртуални пари. Нещо, което отдавна се извършва…
    Иначе относно прането на пари – то си има 100 начина и виртуалните пари са само 101-вият…

    Най-смешното в цялата тази работа е това, че парите на една чужда държава – примерно африканска по принцип са толкова добре контролирани от САЩ, колкото която и да е виртуална валута. Сега остава и да забранят обмяната на долари срещу “неконтролирани” валути 😉 или да принудят всички държави да им докладват за всички сделки с техните пари…

Коментар