Facebook планира собствена операционна система

Facebook може да представи собствена операционна система в началото на април

Facebook може да представи собствена операционна система в началото на април

Събитие на Facebook, насрочено за 4 април в централата на компанията в Менло Парк, Калифорния, предизвика поредната вълна от слухове, че екипът на Марк Зукърбърг подготвя операционна система. Повод за това дава споменаването на Android – мобилната платформа на Google – в поканите, изпратени до журналисти.

Не е изключено Facebook да покаже брандиран смартфон, съобщи TechCrunch.com. По непотвърдена официално информация, Facebook OS стъпва на платформа Android и ще бъде тясно интегрирана със смартфоните на HTC. Отдавна обаче се носят слухове, че Facebook ще пусне собствен смартфон.

През юли миналата година Блумбърг съобщи, че смартфонът на HTC за Facebook може да излезе на пазара през втората половина на 2013 г. Наскоро Марк Зукърбърг опроверга слуховете, че неговата компания ще пусне собствен смартфон, определяйки създаването на подобно устройство като неправилна стратегия.

“Следващата цел за нас е създаване на продукти, които по начало са проектирани за мобилни устройства”, уточни шефът на най-голямата социална мрежа. Възможно е именно такъв продукт да бъде представен на 4 април.

Опeрационната система на Facebook няма да бъде радикално променена Android платформа. Тя ще се отличава с тясна интеграция със социалната мрежа и потребителски интерфейс, подобен на този в приложенията на компанията за iPhone и iPad.

Статистиката сочи, че броят на мобилните потребители на Facebook е нараснал с 57% през 2012 година, достигайки 680 милиона души. Като цяло, аудиторията на мрежата възлиза на 1,06 млрд. потребители, което е ръст от 25% спрямо предходната година.

Коментари по темата: „Facebook планира собствена операционна система”

добавете коментар...

  1. User

    На всяка керемидка – операционна система – кошмар.

  2. bobo

    Представям си едно Ubuntu със десктоп – надпис Like на син фон.

Коментар