Анализатори: Таблетът става основно устройство

Таблетите ще станат предпочитано основно устройство за повечето потребители, прогнозира Gartner

Таблетите ще станат предпочитано основно устройство за повечето потребители, прогнозира Gartner

В следващите пет години продажбите на персонални компютри ще намаляват и все повече потребители ще преминават към таблети. За повечето хора таблетът ще стане основно устройство, прогнозират анализатори от различни компании.

През 2013 г. общите продажби на РС, таблети и смартфони ще достигнат  2,4 милиарда, което е с 9% повече от миналата година, по данни на Gartner. В петгодишна перспектива, към края на 2017, доставките на устройства ще нараснат до 2,9 млрд., а съотношението им ще се промени.

В частност, разпространението на ценово достъпни таблети ще доведе до това, че с всяка следваща година все повече потребители ще отдават предпочитание на таблетите вместо на традиционните РС.

Несъмнено, част от потребителите предпочитат да имат и РС, и таблет, особено тези, които използват устройства за работа и развлечение, коментира Каролина Миланези, вицепрезидент на Gartner. Много хора обаче ще бъдат напълно удовлетворени от таблетите, които ще станат основни персонални изчислителни устройства.

С увеличаване на времето, което хората прекарват с таблети и смартфони, и същевременно с намаляване на времето, което отделят на РС-то, ще отпадне необходимостта от регулярна замяна на остарелите персонални компютри, смята Миланези.

В резултат, световният пазар на РС, вкл. настолни компютри и лаптопи, ще отбележи спад от 7,6% през настоящата година. Това няма да бъде еднократен спад, а начало на дългосрочна тенденция, отразяваща промените в потребителското поведение.

През 2012 г. на световния пазар са доставени 197 милиона таблета, или с 69,8% повече спрямо предходната година (116 млн. броя). Основни фактори за ръст на пазара са достъпните цени, широкият избор на формати, развитието на облачните технологии и по-големият брой приложения за таблети.

Достъпността на таблетите води до постоянен ръст в търсенето на подобни устройства в развиващите се страни. За много хора в тези държави първото компютърно устройство е именно таблет, а не традиционен РС.  През 2015 г. доставките на таблети ще превишат тези на настолни компютри и лаптопи взети заедно – ще бъдат продадени 337,8 млн. таблета срещу 292,2 млн. РС-та и лаптопи.

Таблетът не е единственото устройство, което става по-достъпно с всеки изминал ден. Същата тенденция се наблюдава и при смартфоните, особено на развиващите се пазари. През 2013 г. в света ще бъдат продадени 1,88 млрд. мобилни телефона, от които 1 млрд. ще са смартфони. За сравнение, през 2012 г.бяха продадени 675 млн. смартфона.

В периода до 2017 г. популярността на Android ще продължи да нараства. Тази мобилна платформа и в момента има най-голям дял от пазара на всички типове устройства. През 2013 г. продажбите на Android устройства ще достигнат 860,9 млн. боря, а към 2017 г. – 1,47 млрд.

В същото време борбата за второ място ще се води между Microsoft и Apple. През настоящата година на световния пазар ще бъдат доставени 354,4 млн. устройства на база Windows/Windows Phone и 293,4 млн. устройства на база iOS/OS X. Към 2017 г. продажбите ще достигнат съответно 570,9 млн. и 504,1 млн. за двете конкурентни платформи.

Песимистична е прогнозата за BlackBerry. Въпреки пускането на новата платформа BlackBerry 10 с поддръжка на сензорен интерфейс, в следващите години обемът на продажбите на смартфони и таблети с тази ОС ще продължи да намалява – от 31,3 млн. през 2013 г. до 24,1 млн. през 2017 г.

Коментари по темата: „Анализатори: Таблетът става основно устройство”

добавете коментар...

  1. 354

    А колко от домашните потребители искат компютър за “сериозна” работа и колко за сърфиране, електронна поща, музика и филми?!
    В корпоративния свят може и да има голяма нужда от десктоп/лаптоп компютри, но за домашно ползване таблетите вършат чудесна работа…

  2. Ivko

    Точно за сериозна работа все още РС-то няма алтернатива.

  3. БМ

    Напротив, таблетите са еволюция на нетбуците.
    Масово хората вземат домашен компютър за да сърфират в нета и за Скйап. Докато таблета предоставя тези възможности и не се налага да мъкнеш сравнително големи чанти, той все по-често ще е предпочитан за домашен компютър. А като се добави към това и непрекъснато падащите цени, тези устройств стават все по-достъпни. В същото време функционалността им постоянно нараства. Има развитие при тях за разлика от нетбуците, където нещата спряха. Разликата е, че при едното движещата сила е Майкрософт, а при другото Гугъл.
    За работа все още РС-то няма алтернатива.

  4. Ivko

    Ще умрат таблетите подобно на Нетбуците. Таблетите и смартфоните имат много по-кратък живот на експлоатация и поддръжка в сравнение с PC компютрите. Таблетите имат много проблеми и все още не са пълноценни компютри.

Коментар