Canonical спира поддръжката на три Ubuntu версии

Canonical призова потребителите на Ubuntu 8.04 да обновят системите си до Ubuntu 12.04 LTS

Canonical продължава с промените в политиката си за техническа поддръжка на платформата с отворен код Ubuntu. Миналия месец разработчикът съкрати двойно поддръжката на изданията LTS (Long Term Support), а през май планира да прекрати поддръжката на три версии на Ubuntu.

Компанията ще престане да пуска пакети за обновление на Ubuntu 8.04 LTS (с кодово име Hardy Heron), Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) и Ubuntu 11.10 (Oneric Ocelot). Поддръжката на тези системи ще спре на 9 май. Разработчикът съветва всички потребители на въпросните версии да преминат към по-нови издания.

Ubuntu 8.04 е система на пет години. Тя дебютира през 2008 г., като тогава Canonical обеща да осигури поддръжка в продължение на три години за настолната версия и пет години за сървърната. Десктопната Ubuntu 8.04 престана да се обновява през май 2011 г., а сега идва ред и на сървърното издание.

По-рано Canonical призова потребителите на Ubuntu 8.04 да обновят системите си до 10.04, но сега става ясно, че и тази версия скоро ще бъде лишена от техническа поддръжка. На всички потребители се препоръчва да инсталират минимум Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) на компютрите си, като инструкциите са достъпни на официалния сайт на разработчика.

На 9 май всъщност ще бъде спряна поддръжката само на настолната версия на Ubuntu 10.04, докато поддръжка на сървърното издание ще продължи още две години. До края на април Canonical ще пусне нова версия Ubuntu 13.04. Отворената платформа съществува от 2004 г., т.е. предстои десетгодишен юбилей.

Коментари по темата: „Canonical спира поддръжката на три Ubuntu версии”

добавете коментар...

  1. Иван

    За корпоративни цели има RedHat, а не Ubuntu.

  2. Saevar

    Ubuntu са ок за домашно ползване ..за корпоративно Red Hat или Debian , това са мои наблюдения разбира се ..

  3. Наблюдател

    Непредвидимостта на политиката на Canonical и недалновидността са главните проблеми на Ubuntu. За корпоративни цели не бих ги избрал – липса консервативността, която позволява ефективната експлоатация в корпоративна среда.

Коментар