Константин Данков: WordPress е гъвкава и лесна система

Константин Данков минава на WordPress преди няколко години и от тогава не е поглеждал назад

Константин Данков минава на WordPress преди няколко години и от тогава не е поглеждал назад

На 27 април в Академията на Телерик за първи път ще се проведе специализирана технологична конференция WordUp! Conference Sofia 2013, посветена на уеб платформата WordPress и работата с нея. Лекциите ще са насочени към програмисти, блогъри, интернет маркетингови и SEO специалисти, както и към обикновени потребители.

Лектори на конференцията са едни от най-изявените WordPress специалисти. Сред тях са Марио Пешев, Димитър Николов, Константин Данков, Ивелина Димова, Миглен Евлогиев, Христо Чакъров, Пламен Петров, Марко Хийнен (Холандия) и др. Специално за TechNews.bg даде интервю един от топ-лекторите на WordUp! Conference Sofia 2013 – Константин Данков.

Здравей! Представи се с няколко думи.

Здравейте, аз съм Коко. Цялото ми е име е много дълго и затова така. Занимавам се с HTML и CSS от 9-ти клас. На 18 години започнах работа като Front-End кодер. От тогава насам започнах да пиша JavaScript по малко и да правя дизайн повече. Имам сериозно внимание към детайлите и обичам да говоря много, но не знам дали двете неща имат връзка помежду си.

Защо обичаш да работиш с WordPress?

Работил съм с много различни CMS системи и няколко блог-специфични платформи през годините, но в един момент, преди много години, минах от Textpattern на WordPress и от тогава не съм поглеждал назад. Системата на WordPress е много гъвкава и сравнително лесна за манипулиране. Харесвам също възможността в WordPress да правя завършени сайтове без намесата на програмисти. Общността около WordPress всъщност е това, което го прави много по-достъпен. Винаги някъде в нета има решение на точно твоя текущ проблем.

Какво си приготвил да разкажеш на конференцията?

Ще разкажа защо автоматизацията е важна по принцип. Кога е добре да автоматизираме разни неща и кога не. Как чрез автоматизиране на ежедневни задачи можем да спестим време, да научим нови неща и да сме по-мотивирани и съсредоточени в истинската ни работа.

Ще покажа и как с една команда можем да си конфигурираме виртуален хост, да свалим и конфигурираме WordPress и да го инсталираме. Ще покажа също така как лесно можем да автоматизираме качването на промени по WordPress тема на “жив” сървър.

Защо смяташ, че именно тези теми ще бъдат полезни и интересни на аудиторията?

Всички имаме някакви странни неща, които трябва да вършим, за да стигнем до естеството на работата си. Ако всеки от нас отдели малко време, за да се опита да автоматизира скучната част от нещата, това би било много полезно. По-малко нерви, повече време за интересното. Мисля, че доста хора могат да намерят полезност в тази тема, дори и да не са силно технически насочени.

Върху какви проекти работиш в момента?

Освен в ежедневната си работа като технически ръководител проекти, в момента се занимавам с подготвяне на много сериозен и изчерпателен план, както и с програма за поредица от курсове по HTML и CSS в init Lab.

Също така работя по новия сайт на init Lab, който трябва да бъде пуснат съвсем скоро. Освен това се уча активно как да ползвам Vim както трябва.

Благодарим ти за интересното интервю и ще очакваме с нетърпение твоята лекция на предстоящата конференция WordUp! Sofia 2013!

Повече информация за конференцията можете да откриете в сайта, фейсбук групата и фейсбук страницата на събитието. Регистрацията все още е отворена, но остават малко свободни места.

Коментар